Roşia Montană. Am luat ţeapă!

De fapt am cam luat ţeapă, toţi. După ce, propunând adoptarea şi discutarea-n parlament a proiectului de lege privind deschiderea proiectului Roşia Montană, ne-a împărţit pe toţi în două tabere, cei pro, da’ şi cei contra, ieri, premierul ne-a turnat tuturor o găleată de apă rece peste capetele înfierbântate.
Dintre cei contra făceau parte toţi PAP-iştii, reproşându-le liderilor USL că în campanie s-au pronunţat împotriva proiectului, iar acum îl promovează. Pe lângă ei a înflorit o „floră” verde, un verde mai mult legionar decât ecologist, dar nu contează, nu a fost mai puţin categoric, mai puţin tranşant.
De partea cealaltă unii care au apreciat argumentele partidei contra ca nefiind serioase, ba chiar manipulatoare la extrem şi, ceea ce în sfârşit am înţeles, cei de la Roşia Montană, care susţin proiectul şi punerea lui în operă. Asta nu era clar până acum, erau prezentate două curente contradictorii şi printre localnici, ceea ce s-a dovedit a fi manipulare.
Ieri, luând cuvântul, Crin Antonescu, a dat linia pentru PNL, să voteze contra proiectului în parlament. Restul, motivaţii, consideraţii etc, intră la impresia artistică, n-au nicio importanţă.
Imediat, Ponta, ca să nu rămână mai prejos, declară că proiectul nu va trece, că guvernul a fost obligat să-l promoveze datorită unor tratative anterioare, pentru a nu fi acţionaţi în judecată. Mai face şi el nişte consideraţii, aprecieri şamd, care tot la impresia artistică intră.
În concluzie, noi ne-am certat ca fraierii, unii pro şi alţii contra, că de fapt ei ştiau că ne-njurăm degeaba. Probabil se amuzau de zelul unora şi poate şi pariau, care pe care.
Rămâne totuşi foarte surprinzătoare poziţia lor plină de cinism faţă de unii care au crezut că au o şansă, mă refer la localnicii care-şi doreau deschiderea proiectului şi care nu s-au gândit că totul e o glumă, oameni care acum se simt batjocoriţi. Ca politicieni şi Antonescu şi Crin şi-au câştigat nişte „adepţi” pe-acolo, care, pe unde-i vor prinde, pe-acolo-i vor vota. Împotrivă, ca să vadă şi ei cum e când iei ţeapă!

Publicitate

22 comentarii la “Roşia Montană. Am luat ţeapă!

 1. SLAVU IOAN spune:

  Eu cred şi sunt de parere că ţeapa a luat-o Victor Ponta.
  Crin Antonescu nu a acceptat un compromis cu proiectul de lege special pentru Roşia Montana, iniţiat şi creat mult prea mediocru de către miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi de preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu , pe care Victor Ponta, din „neglijenţă”…probabil datorat şi trâmbiţatei COABITĂRI… fără nici un fel de retuş, îl semnează pe 27-28.08. 2013 şi ulterior îl trimite parlamentului.
  Un rol decisiv în convingerea liderilor USL, cred că îl joacă asociaţia culturală „Alburnus Maior”, unul dintre cei mai vechi şi puternici militanţi ai mişcării Salvaţi Roşia Montană, prin anumite acţiuni de conştientizare a opiniei publice (de ce nu chiar manipulare) şi depistând o serie de 20 de probleme juridice pe care acest proiect l-ar putea avea şi enumăr:
  1. RMGC poate deveni proprietarul sau concesionarul oricarui imobil necesar exploatării miniere din perimetrul minier Roşia Montană asupra cărora statul român şi/sau unităţile administrativ teritoriale deţin un drept de proprietate publică sau privată – totul în numai 45 de zile de la depunerea unei solicitări formale, fără nici o dezbatere sau decizie locală şi fără nicio licitaţie publică.
  2. În cazul în care un act sau o procedură de avizare aferentă proiectului a fost anulată (în instanţă), autorităţile au obligaţia de a elibera către RMGC, în mai putin de 30 de zile, un act sau aviz nou care să-l înlocuiască pe cel anulat.
  3. Actele premergătoare (procedurile, avizele etc.) obţinute de RMGC în vederea emiterii autorizaţiilor finale nu au termen de valabilitate. Ele produc efecte ad infinitum et ultra, putând fi folosite oricând pentru legitimarea autorizaţiei finale.
  4. Deşi conform Legii Minelor, Art. 22, oricărei companii miniere i se autorizează începerea activităţilor miniere prevazute în licenţă în termen de 180 de zile de la depunerea documentaţiei şi doar după depunerea garanţiei financiare integrale pentru refacerea mediului, RMGC obţine această autorizare în maximum 30 de zile şi pe baza depunerii garanţiei financiare pe numai un an din întreaga durată a exploatării.
  5. Perimetrul licenţei RMGC nu are limite fixe. Agenţia Naţională de Resurse Minerale are obligaţia de a-l reconfigura oricând la cererea RMGC, în afara oricărei proceduri de reglementare.
  6. RMGC va fi reprezentantul desemnat al Statului român în procedura de expropriere a terenurilor necesare exploatării miniere. Cu alte cuvinte: toţi locuitorii Roşiei Montane care vor refuza să-şi vândă proprietăţile vor fi daţi afară de pe pământurile lor, care vor reveni, după plata unei compensaţii aflate propriu-zis la bunul plac al Companiei, în concesiune spre exploatare unei alte entităţi private – Gold Corporation; acţiunile propriu-zise de scoatere cu forţa a localnicilor din ‘fostele’ lor gospodării vor fi făcute, foarte probabil, de unităţi de securitate (citeşte: paramilitare) private care totuşi vor acţiona cu o autoritate conferită de Stat. Se va evita astfel situaţia neplăcută în care poliţişti, jandarmi sau militari români exercită violenţă asupra unor cetăţeni, totul fiind coafat sub aspectul unui conflict între privaţi, în care lucrătorii de securitate ai RMGC vor avea sprijinul legii.
  7. RMGC va obţine direct de la Ministerul Economiei dreptul de concesiune asupra imobilelor expropriate din perimetrul exploatării miniere, pentru o durată de 49 ani, fără a fi necesară înscrierea în Cartea Funciară.
  8. RMGC are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa oricăror imobile expropriate din perimetrul minier, inclusiv a celor cu „destinaţie specială” (a se înţelege: lăcaşuri de cult, monumente, ansambluri şi situri istorice, cimitire, alte aşezăminte de valoare naţională deosebită ori localităţi urbane sau rurale în întregime), cu condiţia de a realiza ‚replici’ pe alte amplasamente.
  9. Dacă, potrivit condiţiilor stipulate în Legea minelor 85/2003, licenţa de exploatare se acordă pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani, licenţa RMGC se poate prelungi pe perioade de până la 20 de ani, la nesfârşit.
  10. Dacă, pentru îndeplinirea condiţiilor stipulate în Hotarârea de Guvern 1076/2004 privind evaluarea de mediu pentru planuri şi programe, chiar şi cea mai puţin complexă procedură de evaluare durează între 8 şi 12 luni, în cazul RMGC procedura de evaluare de mediu pentru planurile de urbanism (care în mod normal ar implica şi consultarea statelor vecine potenţial afectate) trebuie să se finalizeze în 3 luni.
  11. În vreme ce, potrivit Hotărârii de Guvern 1076/2004, Legii 350/2001 şi Ordinului Ministrului Mediului nr. 117/2 februarie 2006, acordul de mediu pentru autorizaţia de construire se poate elibera numai după deţinerea avizului de mediu pentru planul de urbanism aferent, RMGC îl poate obţine şi concomitent, ba chiar inaintea avizului de mediu pentru planul de urbanism.
  12. În timp ce orice autorizaţie de construire are (potrivit Legii 50/1991, Art. 7, pct. 5) o perioadă de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval în care deţinătorul este obligat să înceapă lucrările, RMGC poate începe lucrările în termen de 36 de luni de la data emiterii autorizaţiei de construire, autorizaţia sa fiind valabilă pe termen nelimitat.
  13. RMGC poate obţine concomitent, în baza unei solicitari unice, autorizaţiile de desfiinţare şi autorizaţiile de construire, dacă pentru desfăşurarea lucrărilor de construcţii aferente proiectului este necesară şi desfiinţarea unor construcţii sau amenajări existente.
  14. RMGC poate să includă în intravilan terenurile cu categoria de folosinţă pajiste din perimetrul proiectului minier şi le poate scoate din circuitul agricol în termen de 30 de zile de când face o cerere în acest sens. Autoritatea centrală sau locală, în acelaşi termen, este obligată să-i acorde o suprafaşă echivalentă de teren aflat în domeniul public sau privat al Statului pentru „refacerea” suprafeţei de pajişte afectate.
  15. RMGC poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier.
  16. RMGC poate include în intravilanul localităţii terenurile forestiere aflate în perimetrul minier şi poate dobândi proprietatea unor terenuri aflate în perimetrul minier, fără respectarea dreptului de preempţiune al Statului la cumpărarea de păduri care constituie enclave în fondul forestier proprietate publică a statului sau sunt limitrofe acestuia, la preţ şi în condiţii egale.
  17. RMGC poate desfăşura lucrari miniere pe acele terenuri pe care Legea Minelor, Art. 11, interzice strict desfăşurarea oricărei astfel de activităţi – amplasamente ale unor monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologica ale surselor de alimentare cu apă.
  18. Dacă, potrivit Art. 5, alin 16 al OUG 43/2000, în cazul zonelor cu patrimoniu arheologic evidenţiat întâmplător, pâna la descărcarea de sarcină arheologică, autorizarea de construire se suspendă, în cazul RMGC aceasta rămâne în vigoare, iar companiei nu îi este afectat dreptul de a executa lucrări miniere pe restul suprafeţei de teren ce face obiectul autorizaţiei de construire.
  19. RMGC nu are obligaţia sa obţină certificate de descărcare de sarcină arheologică pentru zonele cu patrimoniu arheologic reperat – terenuri delimitate conform legii, în care urmează să se efectueze cercetări arheologice pe baza informaţiilor sau a studiilor stiinţifice care atestă existenţa subterană ori subacvatică de bunuri de patrimoniu arheologic, susceptibile să facă parte din patrimoniul cultural naţional.
  20. Cercetarea arheologică a unui teren din perimetrul RMGC nu are voie sa depăşească în durată 3 luni de la data iniţierii.
  Sursa http://blog.activewatch.ro/rubrica-cetateanului-necenzurat/romania-in-genunchi-acum-ori-niciodata/ … îmi pare destul de credibilă.

  Probabil şi repet, probabil, se va reveni cu un alt proiect (tot de exploatare minieră cu aceaşi firmă) care să fie mult mai benefic pentru locuitorii din zonă (prin altă rundă de negocieri).
  Prin acest gest USL. ar împuşca 2 iepuri:
  -unul mai gras, votul pentru alegerile europarlamentare (următorul proiect fiind împins în 2014, an electoral) şi
  -un iepuraş mai slab, calmarea opiniei publice prin noile negocieri cu firma canadiană.
  Nu cred ca-şi permit să dea flit acestei firme… „despăgubirile” batăle vina! 😉

  • Cârcotaşu spune:

   @ Slavu Ioan,
   Bre, matale poţi crede ce vrei, la fel şi eu, am şi io dreptu ăsta. Şi eu văz că ţeapa am luat-o noi! Scurt! Altfel, om trăi ş-om vede!

   • SLAVU IOAN spune:

    Vezi greşit, bre… ţeapa, deocamdată a luat-o Ponta!
    Poate în viitor, la plata despăgubirilor către firma canadiană, să „cumpărăm” şi noi ceva ţepe. 😉

   • Cârcotaşu spune:

    @ Slavu Ioan,
    Bre, deocamdată, măcar pentru motivul că te-ai ambalat să te oftici dezbătând subiectu’, când totul era inutil, fiind hotărât de la început că nu iese, te numeri printre cei care-au luat ţeapă. Nu ştiu unde-a luat Ponta ţeapă, că doar el şi spusese că nu va vota proiectu’. Şi vezi, c-ai început să te deştepţi dacă te-ai gândit la cine-o să plătească oalele sparte! 😆

   • SLAVU IOAN spune:

    …păi oameni lui Ponta, citez „Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu „, iniţiază un proiect mediocru de lege specială şi Ponta semnează (ca primaru) …
    Da, ulterior vine şi bâlbâie că-i pare rău, că el ca deputat, ar vota în parlament împotriva proiectului iniţiat de către oameni lui.

   • Cârcotaşu spune:

    ‘aide dom-le c-a zis-o cu subiect şi predicat, proiectu’ a fost ca să nu plătim despăgubiri, să fie acolo, că de trecut nu trecea. Ş-atunci de ce-ar mai trebuit să fie şi valoros? Ce dracu’, io aveam nişte păreri, da’ acu’ am pus punct, nu mai merită să discutăm. Să se omoare alţii că io nu mai pun botu’!

 2. diclor-difenil-tricloretan spune:

  De ce nu se poate exploata ceea ce este pe acolo de catre români … companie , regie , firma romaneasca ?
  De ce trebuie , musai , sa fie o firma din strainatate ?
  De ce romanii de dinainte de 1989 puteau scoate din pamintul de acolo acele metale , iar romanii de acum nu mai pot ?

  • Cârcotaşu spune:

   @ DDT,
   Păi dacă nu-l împuşcam pe Ceauşescu, sigur exploatarea ar fi făcut-o românii. Aşa, devenind „anticomunişti”, am devenit dependenţi de capital. Cum statul n-are bani şi nici nu-i de bon ton să investească, capital românesc nu există sau e prea subţire, suntem la mâna capitalului străin. Da’ nici chestia aia cu „nu ne vindem ţara” nu-i o opţiune!

   • Marcus spune:

    @Carco, Ceausescu nici cand a infometat boboru’ si a vandut aur din rezerva BNR pentru a achita datoria externa nu a indraznit sa vina cu otrava la Rosia Montanta. In legatura cu „nu ne vindem tara”, ai dreptate, nu-i o optiune. Astia o dau moca, bucurandu-se la ciubucuri de cacat si facandu-i pe „finantatori” miliardari.
    sa fii iubit
    marcus

   • Cârcotaşu spune:

    @ Marcus,
    Ehe, băiete, când mama dracului ai devenit tu ecologist? Păi cianurile care există acu’ la Roşia Montană şi la Baia Mare cine mama dracului le-a pus? Păi Ceauşescu bre, ăla care zici tu că n-a venit cu otrava. Aşa că bre, mă leşi?

 3. SLAVU IOAN spune:

  Un editorial interesant „Miliardarii evrei George Soros si Benny Steinmetz sunt proprietarii Roșia Montană Gold Corporation? DEZVĂLUIRI” – autor Daniel Roxin
  http://danielroxin.blogspot.ro/2013/09/miliardarii-evrei-george-soros-si-benny.html

  • Cârcotaşu spune:

   Ei, din astea au apărut de mult, mai recent erau alţii, când cu „scandalul” din Austria parcă. Da’ cin’ se ia după ele? Cine ştie unde-i adevărul. Eu zic „pas”!

 4. SAMI spune:

  Îmi place de mor poza dumneavoastră cu cățelușul. Este cățelușul dumneavoastră ? Am avut și eu un cățeluș cu genul ăsta de fățucă și nu mai puteam după el.

 5. Marcus spune:

  @Carco: poti sa stergi postarea asta, dar ea reprezinta, acum dupa ce am vazut ce si cum, parearea mea despre „subectu’ ‘ in cauza:

  • Cârcotaşu spune:

   @ Bey, Marcus,
   Tu eşti un d’ăla de genu’ lu’ cucu’, care-şi bagă ouăle în cuiburi străine. D-aia, sigur că te şterg, să-ţi fie de învăţare de minte. Pe blogu’ meu eu postez, tu comentezi cel mult, şi atâta, dac-ai înţeles. Când voi veni eu să fac chestia asta la tine, atunci, pe cale de consecinţă, o vei putea face şi tu. Până atunci însă, dacă vrei să-ţi faci public punctul de vedere singura soluţie e să vii şi să bagi un link. Hai pa!

 6. Emil Vulcanescu spune:

  Am venit , am vazut si … iti urez Multa Sanatate
  Sa fii iubit …
  Cu stima Emil

  P.S. TZEAPA au luat micii investitori , nu Soros care a manipulat bursa din Toronto prin intermediul „politicienilor” nostri !

  • Cârcotaşu spune:

   @ Emil V,
   Ehe, la ţeapă e coada mare. Evident că rechinii nu servesc.

   • Emil Vulcanescu spune:

    Draga Prietene
    ” Fraierii nu mor ci doar se schmba ! ”
    Soros pe scaderea pretului cu 75 % a actiunilor de la RMGC a cumparat actiuni , a mai cumparat si cand pretul unei actiuni a scazut de la 7,80 dolari la 1,65 . Exploatarea aurului se va face cand Soros va detine pachetul majoritar iar statul Ungar nu se impotrivi „uitand” dezastrul ecologic de la Baia-Mare .
    Sa fii iubit …
    Cu stima Emil

   • Cârcotaşu spune:

    În fine, am zis că abandonez subiectul. Umorile nu s-au stins încă, mai există riscul să ieşi bătut dintr-un loc unde musteşte ecologia şi ţâfna patriotardă. Şi totul fără niciun rost.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s