Clasa politică sau ce-o mai fi şi asta? (I)

În presă se obişnuieşte să se opereze cu clişee. Nu cu noţiuni şi concepte bine definite, ci cu clişee confuze, definite convenabil pentru a putea fi folosite mai lejer în manipularea informaţiei conform dorinţelor aşa-zişilor formatori de opinie.
Lansate dintr-o parte a spectrului politic, culmea e că sfârşesc prin a fi folosite de toată presa, fără prea mult discernământ.
Cel mai bun exemplu este acest clişeu, clasa politică. Societatea a fost considerată a fi compusă din clase şi pături sociale odată cu apariţia marxismului. Sigur, s-a folosit drept criteriu, poziţia unei categorii în raport cu mijloacele de producţie pentru a se decreta apartenenţa la una din clasele: „muncitoare”, „ţărănimea muncitoare”, „burghezo-moşierimea”. De pătura intelectualităţii ţineau toţi cei ce nu erau implicaţi în producţia de bunuri materiale, cei din învăţământ, administraţie, sănătate etc. Prin extensie, deşi provenind din sectorul productiv, dar nemuncind fizic, era considerată şi aşa-zisa intelectualitate tehnică, inginerii, specialiştii de toate felurile.
Categoria ziariştilor, provenind dintre ziariştii dinainte de 1989, n-au putut renunţa la poziţia favorită de care se bucurau în acele vremuri, când erau grupaţi pe publicaţii, dar rămaşi fără îndrumare s-au împrăştiat care încotro şi s-au alipit unor direcţii politice. Toţi se considerau a fi formatori de opinie şi nu renunţau la această postură sub niciun motiv. Îmi amintesc de 15 septembrie 1968, la începerea şcolii, când deschiderea anului a fost făcută de un ziarist de la Scânteia, care a venit să ne explice ce s-a întâmplat cu invazia din Cehoslovacia şi care era poziţia României în problemă; Cu ceva ani în urmă, tot aşa, un ziarist de la România Liberă parcă, ne explicase cum era cu planul Valev. Ei veneau şi răspândeau lumina adică.
Nimic mai normal deci ca după 1990 să opereze cam cu aceleaşi noţiuni. Cum însă clişee ca „clasa muncitoare” erau depăşite, a trebuit ca cineva să asezoneze noţiunea de clasă, ţinând cont şi de încărcătura ideologizantă, şi aşa ne-am pricopsit cu clişeul ăsta „clasa politică”. Asta s-ar vrea a fi compusă din „politicieni” care ce să vezi, nu erau şi nu sunt decât în mică măsură încadraţi corect, din moment ce proveneau şi provin din toate categoriile sociale, mulţi dintre ei oameni simpli, fără pretenţii deosebite, dintre care unii au nimerit absolut întâmplător în ciorba asta pe care o numim politică. Compoziţia fiind eterogenă, şi obiceiurile şi năravurile sunt diferite, caracteristice întregii societăţi. Personal, când aud pe vreunul că toţi sunt hoţi, consider că asta e părerea unui hoţ
Dacă ar fi ţinut măcar cont de criterul numeric, i-ar fi zis „pătura politicienilor”, da’ n-ar fi sunat la fel de convingător. Apoi s-a făcut mult caz de vorba aia, cum că politica e curvă şi-n final cam atâta ştie cetăţeanul neavizat despre politică. Cum vede pe unu’ că e cam cutră zice: Aha, ăsta-i politician versat! Unuia, golan jmecher, îi zic „animal politic” şi uite-aşa, nu mai e puţin şi toată fauna mahalalelor şi golanii din port devin „politicieni”. Da-n general, de la politicieni lumea se aşteaptă să mintă, să fure cât cuprinde şi să nu se ţină de cuvânt Doamne fereşte! Asta-i imaginea creată de o parte din presă. Ciudat sau nu, clişeul de „clasă politică” a fost preluat de toată presa, fără să observe unii capcana. Mai nou, „clasa politică” e o apă ş-un pământ. Dar despre asta vedea-vom cu altă ocazie!

12 comentarii la “Clasa politică sau ce-o mai fi şi asta? (I)

 1. Te rog eu frumos, scapa-ma de sfanta naivitate si da-mi macar un exemplu de politician care nu minte, nu promite luna de pe cer, vrea doar binele natiunii fara un scop personal, empatizeaza cu cei mai amarati si e prezent la programul de audiente la el in colegiu, unde asculta si rezolva (sau macar incarca sa rezolve!) necazurile alegatorilor si nu-i rasplateste pe orice cale pe cei ce i-au finantat campania electorala. Nu zic de unul ‘sarac si curat” dar macar cinstit si cu bune intentii. Eu n-am intalnit, da’ poate nu-s umblata prin lume…

  • Cârcotaşu spune:

   Păi tu n-ai întâlnit, da’ nici n-ai căutat. Să mori tu că l-ai cătat pe f’unu’ la programu’ de audienţe la el în colegiu, că nu-i răsplăteşte pe ăi de l-au finanţat în campania electorală etc. Da’ de ce nu vorbeşti de unu’ sărac şi curat, că doară ezixtă! Că nu vrei tu să-i vezi, asta-i altă discuţie, da’ mai e unu’ pe care-l acuzai de „patru case” şi care-a făcut şi puşcărie, da’ e de notorietate că n-are decât una!
   Altfel, de sfânta naivitate nu te poci scăpa, poate cel mult de sfânta fraierime, că doar când ţi-a promis unu’ că o să fie jucător, nu te-ai întrebat: bine, bine, da’ cine-o să fie arbitru? Că altfel nu ştiu cin’ ţi-a promis luna de pe cer, fată hăi, nu l-am auzit p-ăla că-ţi ziceam io să te duci la culcare! 😯

  • Cârcotaşu spune:

   Şi-mi vine greu să cred că, citezi sfânta naivitate, da’ ai uitat că un guvern a promis că va înapoia reţinerea făcută de „preşedintele jucăuş” din salariile bugetarilor, deci şi al lu’ matale, aia de 25% şi s-a ţinut de cuvânt. La fel cu reţinerile ilegale din pensii. Şi iar s-a ţinut de cuvânt. Vezi tu, dă bine să vorbeşti de promisiuni neonorate, da’ pentru mine dă foarte rău să uiţi de alea onorate! Ce zici fată?

   • Pai zic ca eu te-am intrebat de persoana fizica, nu de guvern sau partid. Vezi ca si tu generalizezi? Si zau ca n-am simtit nevoia sa aplaud pe cei ce mi-au restituit un drept furat, nu mi-au facut un favor. Cat despre cei ce mi-au furat un drept, pe aia nu-i iert in veci, indiferent cu cine s-au aliat sau cum s-au divizat. O sa spun o prostie, stiu, dar incep sa am nostalgia legionarilor si a partizanilor din munti. Macar aia aveau un crez…

   • Cârcotaşu spune:

    Păi discuţia nu era c-ar trebui să aplauzi neapărat, da’ tu-mi cereai imperios să-ţi dau

    un exemplu de politician care nu minte, nu promite luna de pe cer…

    de fapt voiai un exemplu de politician care se ţine de cuvânt.
    În cazu’ ăsta au fost doi, liderii USL la vremea respectivă, Ponta şi Crin. Al doilea a ieşit din horă şi s-a adunat cu ăia care te-au furat. Guvernul e format din „politicieni” dacă nu ştiai, şi are-n frunte tot un „politician” aşa că nu văd unde-i generalizarea! Aaaa, vrei nominalizare clară? Păi de ce nu vrei să vezi? Ponta, fireşte, cu toate petele-n soare pe care e la modă să i le căutăm!
    Hai că cu legionarii m-ai dat pe spate. Păi dacă-i p-aşa mergi cu Băsescu, că ăsta măcar nu te-mpuşcă dacă nu eşti cu el, doar te bagă la beci! 🙂

   • Ghita Bizonu' spune:

    „Nu se pune” ca nu traim ca in povestile desprer RFG si California. Pana ca cand nu vom avea toNti vila cu piscina si plamieri si vreo 3-7 merzane si ferari nu se pune!!
    Ca asa este omu’ – ii promiti ca ii dai o tigare da el spera la un pachet si viseaa la un cartus !! Si daca nu primeste 2 pachete ci doar 3 tigari apai esti scartzan si hot sio cinstit e ala care il fura da zbioara tare de tot hotii ma !!!

   • Cârcotaşu spune:

    Bre, în cazul de faţă nu-i vorba de aşa ceva. Cum ziceam şi-n articol, mulţi au preluat sintagma asta (clasa politică) fără prea multă analiză, şi-ndrăznesc să spun că cu o lipsă descurajantă de discernământ. A devenit o noţiune îmbrăţişată de toată lumea, indiferent de culoare… De fapt prea puţină lume realizează că fiindu-i imposibil să nege jaful practicat pe timpul guvernării Boc, acea parte a politicienilor s-a derobat rapid de răspundere spunând: ei, da, da’ aşa sunt toţi politicienii, toţi promit şi nu se ţin de cuvânt, toţi vor puterea ca să fure etc. Şi uite-aşa, când le zici de jaful de la Turism, spre exemplu, imediat ripostează cu: Da’ ce, ai voştri nu fură? Cu ajutorul justiţiei, evident independentă, îi şi băgăm la beci!

   • Mirela spune:

    Mie mi-e dor de 2012 si de USL 😦

   • Cârcotaşu spune:

    Ehe, parcă nici n-a fost! Antonescu a dat, se pare, tonul la cântecu’ „Tâmpiţi din România, uniţi-vă!!”

   • Mirela spune:

    Suntem o tara trista, plina de umor.

   • Cârcotaşu spune:

    Cică şi Adams-şii au umor!

   • Mirela spune:

    Au si ei… si sa nu-l uitam pe Seinfeld, pentru mine el e apogeul 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s