Air Inter Flight 148 vs. Zborul RFT111

Evenimentul: la 20 ianuarie 1992 un avion aparţinând Air Inter, zborul 148, în timp ce se pregătea de aterizare pe aeroportul Strasbourg, la 20 km de pistă, a agăţat o culme muntoasă de 800 m înălţime. Undeva în munţii Vosgi, în Franţa.
Avionul, un A320, avea la bord 96 de de oameni (pasageri şi echipaj), din care 9 au supravieţuit. Ancheta care a urmat şi al cărui rezultat îl puteţi vedea în aceste 6 minute de film:

Însă nu cauzele accidentului mi-au atras atenţia ci oarecari similitudini cu celebrul nostru accident din Apuseni, care a avut loc tot pe un 20 ianuarie dar cu 22 ani mai târziu.
Deşi în legătură cu controlorii de trafic, în contact radar, odată dispărut a fost căutat 4 1/2 ore până a fost descoperit, nu de autorităţile la datorie, ci de o echipă TV şi asta „găsită” de fapt de unul din supravieţuitori care a plecat în căutarea de ajutoare.
La fel, era ger şi ar fi fost mai mulţi supravieţuitori dacă epava ar fi fost găsită mai repede. Baliza de semnalizare a poziţiei nu a funcţionat, fiind distrusă în prăbuşire.
Ancheta s-a axat pe stabilirea cauzelor producerii accidentului, pentru evitarea repetării sale, fiind vorba de un cumul de cauze şi nu de una singură.
Elementul care lipseşte în cadrul anchetei ce-a avut loc a fost… STS-ul.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s