Pentru ce mai protestează românu’?

Păi cică sătenii din comuna Izvoarele (Galaţi), sătui de cele 88 de cutremure din ultimele 11 zile (mici, mici, da’ multe dom-le!), au hotărât să blocheze circulaţia pe drumul… judeţean în semn de protest pentru… că nu-i bagă nimeni în seamă! Ce ţi-e şi cu cutremurele astea, dom-le!

Publicitate

5 comentarii la “Pentru ce mai protestează românu’?

 1. dlnimeni spune:

  O sa o iau pe ocolite, conform cunoscutei fraze „m-a ocolit cit m-a ocolit…”: nu cu mult timp in urma, unul dintre bunii mei prieteni din copilarie, astazi locuitor al Galatilor a paralizat chiar in spitalul frumosului dar nu foarte prosperului oras de la Dunare. La intrebarea mea daca medicii de acolo au facut ceva pentru el, prietenul meu din copilarie mi-a raspuns: da, mi-au zis asta e si mi-au urat la revedere trimitindu-ma acasa. Cred ca, in Izvoarele, oamenii se cred tratati cam ca prietenul meu: adica vin experti si autoritati care le zis asta e si la revedere (sau si asta e). Sa nu ne insele datele mediatice: un cutremur de 4,9 grade la 3 Km adincime e ceva serios, cutremurele de suprafata sunt foarte periculoase, Zimnicea si nu mai stiu ce alt oras din Balcani au fost rase de cutremure de suprafata care nu au depasit 5,5 grade. Adica, la Izvoarele, daca mai adauga Dzeu un grad la un cutremur le cad oamenilor casele in cap. Poate ca ar trebui ca oamenilor sa li se propuna stramutarea intr-o zona cu mai putine tulburari zise tectonice (ideea avansata de experti ca avem de-a face cu o falie tectonica situata le 3Km adincime si care se intinde exact cit o comuna este destul de nastrusnica). Din cite vad, autoritatile nu le propun nici macar infratirea cu o comuna din Japonia. Ori, intr-o zi, unul dintre cutremure va face victime si statul se va trezi cu procese si cereri de despagubiri materiale si morale: oamenii au semnalat din timp si nu au fost tratati corespunzator.

 2. dlnimeni spune:

  3,9 grade, nu 4,9.

  • Cârcotaşu spune:

   @ dl Nimeni,
   Domnule, spunea cineva că până nu treci prin ce trece altul ar cam trebui să taci. Ei, eu nu prea sunt de acord cu chestia asta, iar cel ce-o propune e puţin ipocrit, că eu mă-ndoiesc serios că trece pe lângă o întâmplare şi nu gândeşte dacă-i ok sau ba.
   Ştiu şi eu toate amănuntele cu seismele de adâncime şi cele de suprafaţă. Mai ştiu că acolo a fost doar unul de 3,9, celălalt a fost doar de 3,6, iar cele mai multe, de 2, 2 şi ceva. Dacă aţi fost atent, la TV ne-au prezentat nişte crăpături în nişte alei prin care crăpături se vedea vegetaţie crescută. La emisiune la A3, un specialist de la INFP observa că dacă a crescut deja iarba, acea fisură nu-i de acum. Sigur noi vedem şi-nghiţim ce ni se prezintă. Pe de altă parte adâncimea nu a fost de 3 km ci de 6-9. Zimnicea a fost „ras” de cutremurul din 1977, care a făcut şi pagubele din Bucureşti. Prin Italia se-ntâmplă cutremure de suprafaţă, exemplul cel mai recent fiind cel din 2009 la Aquila, de 6,3° la 10 km adâncime, 300 de morţi şi pagube semnificative, urmat de 280 de replici, dintre care unele de 6,2.
   Sigur, asta e statistică. Sigur că oamenii sunt speriaţi, sigur că s-au şi săturat de atâta scuturici. Din amintiri, aveam un amic ce locuia într-un bloc de 4 etaje care era situat pe Calea Călăraşi, chiar pe colţul cu str Mântuleasa. Clădirea nu mai există de mult. Omul locuia la etajul 2 şi ştiu că de fiecare dată când mergeam pe la el, când trecea tramvaiul aveam tentaţia de-a mă scula de pe scaun, toată casa se zgâlţia, geamurile zăngăneau etc. Sunt convins că era mai rău decât la Izvoarele la 3,9.
   În orice caz, am remarcat ca fiind total inadecvată reacţia locuitorilor din Izvoarele de a protesta, mă rog, prin blocarea drumului judeţean. De fapt nu se ştie pentru ce protestează, ce aşteaptă de la autorităţi. Să oprească cutremurele? Cică să le spună! Păi ce le-ar putea spune? Cu toată compasiunea pentru acei oameni, nu pot să nu observ că acest cuvânt, „neadecvată”, e un fel de-a spune… . Şi la asta se râde. Şi deşi râsul ăsta pare tot neadecvat, totuşi e motivat!

   • dlnimeni spune:

    Carcotasule, sunt departe de a-mi imagina ca lucrurile pe care le scriu eu nu le mai stie nimeni. Am inteles ironia cu blocarea drumului judetean, dar poate ca drumul asta trece pe la ei prin comuna. Si nici nu deranjeaza circulatia prea mult.

   • Cârcotaşu spune:

    Sigur că trece prin comuna lor, aşa că fiecare cu ce are. Izvoranii cu drumul judeţean, bucureştenii cu bd. Magheru (piaţa Universităţii)! 😆

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s