O mulţime de speculaţii au ocupat şi încă mai ocupă spaţii largi în media, speculaţii legate de desemnarea consilierului pe probleme de securitate să semneze memorandumul în materie cu Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.
Ba că ar fi fost de competenţa Preşedintelui, ba a guvernului, că cine-i Fota să semneze el un document oficial cu Federaţia Rusă, ba s-a mers până a se spune că Băsescu şi-a tras un al doilea guvern la Cotroceni, consilierii lui fiind băgaţi la înaintare pe teme ce revin executivului.
Acu’ nu că ar fi Băse uşă de biserică, dar propaganda asta se înscrie în curentul criticării cu orice preţ, de fapt a lui Ponta, care, vezi bine, permite asemenea exhibiţii din moment ce-a semnat actul coabitării. Alţii se-ntreabă, în aceeaşi idee, dacă CSAT-ul ar avea dreptul să semneze înţelegeri internaţionale, dac-ar fi, adică, subiect de drept internaţional!
Bine, bine, dacă unele întrebări sunt puse pentru a se lămuri omul, păi atunci dl Mircea Paşcu, fost ministru al apărării, a cam trecut degeaba pe la un minister, orişicare-ar fi el. Da’ nu-i bai, să se lămurească omu’! Că subiect de drept internaţional este statul român, iar pe cale de consecinţă instituţiile statului român sunt îndreptăţite a semna înţelegeri cu instituţiile omoloage, pe problemele aflate în competenţă. În plus, conform tuturor uzanţelor diplomatice, semnatarii unor documente sunt situaţi la acelaşi nivel pe scara ierarhică în statul pe care-l reprezintă. Astfel Nikolai Platonovici Patruşev este secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi consilier pe probleme de securitate al preşedintelui Putin, iar o funcţie relativ echivalentă în România o are Iulian Fota, ne place sau nu. Drept urmare, delegarea lui pentru a semna documentul este absolut legitimă, cât se poate de normală.
Sigur, deliciul reluării bâlbelor acestuia ne aminteşte despre calitatea consilierilor de la Cotroceni, ceea ce-i cu totul altă discuţie. Din păcate subiectele astea ne vin amestecate, calitatea lui Fota ca om şi competenţa ca funcţionar. În orice caz, nici vorbă nu putea fi ca memorandumul să fi fost semnat de Preşedinte, Prim Ministru sau vreun Ministru. Altfel, astea cu respectarea rangurilor la semnarea documentelor bilaterale sunt cunoscute şi la nivel de Asociaţie de Locatari!