Catedre de probabilistică la Facultăţile de Drept!

Toată ziua auzim fel de fel de ştiri despre „confiscările extinse”. Ba că Premierul a zis c-ar confisca şi maşinile ălora de trec pe roşu, ba că Monica Macovei ar avea şi ea nişte preocupări în sensul ăsta, ba că pe la Parlamentul European se discută aşa ceva… Păi m-am încordat ş-am pornit să cercetez cauza, să văz şi să mă lămuresc cum stau lucrurile. Zis şi făcut, dau io căutare lu’ Google şi ce să vezi, ajung la documentul cu care-am împuşcat doi iepuri, respectiv unu’ cu propunerea Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri
interne, pentru un proiect de rezoluţie legislativă a Parlamentului European şi un Proiect de Raport conţinând propunerile de amendamente făcute de… ghici cine? Păi de eurodeputatul parlamentar român Monica Luisa Macovei.
Acu’, cinstit să fiu, citirea materialului ăla e înfiorător de plictisitoare şi dacă m-am plictisit eu până la saturaţie, păi n-o să vin acu’ să-i mai plictisesc şi pe alţii, aşa că voi povesti pe scurt ceea ce m-a şocat pe mine care, fără să fiu jurist, nu pot să-mi stăpânesc spaima că ar fi posibil ca un asemenea specimen să capete puterea de a decide asupra soartei unor semeni de-ai săi.
Dom-le, Comisia aia, pentru libertăţi civile etc, referitor la problema confiscării valorilor rezultate din activităţi ilegale prevede, cu bun simţ după cum mi se pare mie, că:

)În conformitate cu principiul ne bis in idem, este necesar să se excludă din domeniul de aplicare al confiscării extinse produsele provenite din presupuse activităţi infracţionale pentru care persoana în cauză a fost achitată printr-o hotărâre definitivă într-un proces anterior sau în alte cazuri în care este aplicabil principiul ne bis in idem. De asemenea, confiscarea extinsă ar trebui exclusă în cazul în care activităţi infracţionale similare nu au putut face obiectul unor procese penale ca urmare a intervenirii prescripiei, în conformitate cu dispoziţiile naţionale de drept penal.

Vine madama Macovei şi propune un amendament la paragraful citat, amendament format dintr-un singur cuvânt: Eliminat!
Adică înţelege fiştecine că madama rade tot, nu numai gazul din lampă, da’ şi orice urmă de justiţie. Că zice ea, în motivaţie, că administrarea de probe, existenţa unei sentinţe de achitare şi alte farafastâcuri nu contează. Că cică:

Justificare
Prezentul considerent ar trebui eliminat din două motive: (i) limitează actualul cadru juridic
pentru confiscări extinse din Decizia nr. 2005/212/JAI, ceea ce contrazice însăşi ideea consolidării sistemului actual şi a eficienţei sale, respectiv obiectivul prezentei propuneri; (ii)
pentru a asigura consecvenţa cu eliminarea articolului 4 alineatul (2) litera (b).

V-aţi prins, ar fi vorba de eficienţă şi consecvenţă (că dacă tot a propus ea eliminarea articolului 4, ce mai contează acu’ un paragraf?
Dom-le, da’ asta nu-i nimic, la urma urmelor există alte norme (parcă le zice proceduri) conform cărora nu poţi tăbărî pe om să-i confişti ce are prin casă că aşa ţi s-a năzărit ţie! Da’ vedeţi acilea, al 8-lea amendament propus de Macovea. Mai întâi textul propus de comisie:

(2) Fiecare stat membru adoptă măsurile necesare pentru a putea confisca bunurile a căror valoare corespunde produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni, în urma unei condamnări definitive pentru comiterea unei infracţiuni

Şi textul amendamentului propus de Macovea:

(2a) Fiecare stat membru ia măsurile necesare pentru a permite autorităţilor judiciare, în lipsa unei condamnări penale, să confişte instrumente şi produse obţinute prin mijloace ilegale pedepsibile penal, atunci când o instanţă consideră, după analiza probabilităţilor, că acestea ar fi putut fi dobândite prin
comportament ilegal.

Acu’ e clar ce vrea madama, doar că mie nu prea mi-e clar cum vede ea minunea asta, după ce mai sus se defineşte infracţiunea, care e simplă pentru madamă, că şi-acolo are amendament. În locul definiţiei propuse de comisie, atotcuprinzătoare, textul propus de Macovea este acesta:

6. „infracţiune” înseamnă o infracţiune pedepsită cu privare de libertate pe o perioadă maximă de cel puţin 12 luni;

Adică înţelegeţi, infracţiunea e o infracţiune… bla, bla, bla! Da’ cică ea e pedepsită. Că dacă nu e pedepsită cică nu e infracţiune. Da’ nu-i nimica, madama prevede şi posibilitatea asta şi trimite „instanţa” să procedeze la „analiza probabilităţilor” că acestea (bunurile, valorile) ar fi pubut fi dobândite prin comportament ilegal (infracţiune). Acu’ să fie clar, dacă eu vin acasă, din piaţă, cu un kg de fasole, o analiză a probabilităţilor spune clar: 50% e posibil s-o fi cumpărat (fasolea), da’ 50% există probabilitatea s-o fi furat de pe tarabă, ca urmare a comiterii infracţiunii. Bine, bine. Până la madam Macovei, ca să prezumi că am furat-o şi să mi-o confişti, tu agent de poliţie, trebuia să ai o probă-n acest sens, o mărturie, un flagrant, o interceptare, ceva… făceai un PV, o plângere penală, urmărire, instanţă, condamnare etc. . Acu’ nu mai e nevoie. Agentu’ se uită-n ochii tăi, şi decide că e probabil 60% c-ai furat fasolea, 40% c-ai plătit-o şi harşt, ţi-o confiscă. Eficienţă maximă într-adevăr, nici n-ar mai fi nevoie de instanţă, că ce să vezi, aia-i făcută să judece nu să facă analize probabilistice, că probabilităţile reglementau până mai acu’… jocurile de noroc nu justiţia! Unde mai pui că ar fi urgent necesar ca la facultatea de drept să se înfiinţeze o catedră de „Teoria probabilităţilor”, urmând ca magistraţii deja în funcţie să urmeze cursuri de completare, urmate de examene de echivalare!
Şi aşa se pregăteşte o campanie de confiscări de averi d-ale adversarilor. Normal că, urmare unei prime „analize probabilistice”, va fi decisă confiscarea averii adversarilor politici, că doar „ilegalii” sunt ai lor! Şi nu vă repeziţi să vă pronunţaţi că care-i la putere. Justiţia e… independentă! :mrgreen:
Întreabă cineva cum? Păi dacă exista prevederea asta, cu „analiza probabilistică”, în „trofeul calităţii” sentinţa ar fi fost de 25 de ani!
PS – pentru conformitate şi dacă nu mă credeţi, puteţi consulta documentul la care mă refer aici.

Publicitate

11 comentarii la “Catedre de probabilistică la Facultăţile de Drept!

 1. dlnimeni spune:

  MI se pare un articol valoros si va sugestionez sa il republicati intr-un loc cu vizibilitate mediatica mai mare, adica pe blogul dlui Nastase.

 2. Ghita Bizonu' spune:

  dlnimeni

  putine. Findca acum nu este momentu tovarasi!!!

  • Cârcotaşu spune:

   @ Ghiţă,

   putine.
   Ba văz că de loc!

   • dlnimeni spune:

    E foarte interesant ca ai nostri colegi comentatori nu au dorit sa comenteze pe marginea muncii documentare si comentariului Carcotasului: ne arata ca sunt mai preocupati de ceea ce propun ei pe blogul dlui Nastase decit de chestiuni interesante propuse de altii. Ceea ce nu scade cu nimic din valoarea articolului, el pune in evidenta faptul ca exista persoane care incearca sa deschida o poarta catre confiscari arbitrare si abuzive de averi, confiscari neintemeiate pe probe. Lasind la o parte faptul ca statele comuniste au fost condamnate pentru confiscarile de averi asociate unor condamnari, este de subliniat ca nici comunistii nu se apucau de confiscari de averi cu una cu doua. Ca sa nu mai vorbim de disparitiile de obiecte si valori declarate de proprietari in urma unor operatiuni de „confiscare” postrevolutionare. Colegii nostri ar fi avut ce comenta, este vorba de un subiect foarte „carnos”. Inca o data, bravo, Carcotasu!

   • Cârcotaşu spune:

    @ dl Nimeni,
    Domnule, părerea dv mă măguleşte. Mulţumesc şi pentru susţinerea manifestă. Într-adevăr, şi asta nu e de mirare, s-a încercat statuarea unor prevederi care să introducă legea bunului plac în legislaţia ţărilor europene. Acum sigur, medalia are şi un revers, s-ar putea să nu fie pentru cine se pregăteşte ci să lovească pe cine se… potriveşte!

  • Ghita Bizonu' spune:

   Pai de .. asa sunte, facem rivolutie cu vorie de la politie!!
   Si totusi ai uitat ceva – daca se palica idedea asta creata ii confiscua lu nastase casele, tabliruile, pustile si oualale.

   • Cârcotaşu spune:

    @ Ghiţă,
    Păi da, bre, chiar dacă tablourile-s numai copii, da’ o să poată să zică instanţa că, deşi nu ezixtă probe, nu s-a înregistrat nicio pagubă, în urma analizării probabilităţilor de fraudă, hotărăşte confiscarea în vederea recuperării pagubelor pe care le-ar fi putut produce etc. Şi n-o să mai poată zice nime’ nimica, o să-l lase cu găinăria de la Cornu, dacă nu i-o confiscă şi p-aia! :mrgreen:

 3. Sibilla spune:

  Ponta prezintă scuze și cere anchetă în cazul Direcției de Asistență Socială Prahova ! Dar de restul DGASPC-urilor din tarisoara nu se face vorbire, tot NU, din pacate ! In spatele acestor ziduri, multe se petrec, prea multe si sunt mentinute-n functii ACELEASI PERSONAJE PENALE !! Ca iara-mi aduc aminte de FEUDA Caras-Severino, de faptul ca ANI, DNA, etc etcetera, la, la, la, la…. Care oricat de infierate-s ( si pe buna dreptate ) ca sunt unelte ce fac politie politica, totusi, de unele specimene din Romania NU se iau …. Hhmmm, oare de ce NU ??!!!!!!!!

  Sinteza Zilei – https://www.facebook.com/pages/Sinteza-zilei/134036616647323?fref=ts – prezinta o toarășă dir al DGASPC PH care, citez ” rezistă ” pe scaun din 2006….
  De TOVARĂȘA dir DGASPC CS ANA VASILE care rezistă din 1998 ( !!!!!!!!!!!! ), nimic, nimic ????? Pen că e protejata CJCS, respectiv a ayatollahului Frunză”verde”, d-aia nu se șifonează nima-n lume ??? Antena Trei Romania, s-aude au ba, că urlu de f mulți ani, hmmm ? Despre ” liberali” numa de4 bine, d-le Gâdea ??! !! Că dacă și-au vopsit penajul, ce dacă-s capi de listă pe Harta Mafiilor PD-L, nu-i așe…. și vb despre, i-auzi, Schimbare…

  remember :
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/02/05/angajatii-lui-frunzaverde-nasc-pui-vii-pe-care-ii-hranesc-cu-lapte-si-miere-de-la-consiliul-judetean-de-succesuri-tovarase-frunzaverde-de-succesuri-halal/
  http://www.caon.ro/a-pierdut-lupta-pentru-viata/news-20100712-06411554
  https://sfinx777.wordpress.com/2010/08/18/invata-de-la-toate-nicio-talpa-nu-este-atat-de-mica-incat-sa-nu-lase-nicio-urma-pe-lumea-asta/
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/01/26/politica-de-stat-in-stat/
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/07/10/”-ce-face-politica-din-om-”-sau-”-modele-”-da-prin-carasu-falos-ca-i-”-fruncea-”-la-mai-toate-cele/
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/02/01/”-solutii-”-carasene-impuse-reconsiderate-corect/
  http://sfinx777.wordpress.com/2008/11/26/comportament-de-”gainar-”-procurorul-viorel-vasile-ii/
  http://adevarul.ro/locale/resita/sfidare-baronii-crizei-locale-castiga-salariu-rectificare-bugetara-semestriala-1_50acfed97c42d5a6638d4eae/index.html
  http://adevarul.ro/locale/resita/pedofilul-speranta-fost-inspirat-biblie-1_50ad11ec7c42d5a6638e4106/index.html
  http://sfinx777.wordpress.com/2011/07/21/”-ocrotitorii-”-copiilor-institutionalizati-din-caras-severino-feuda-porno-pastorita-de-sorin-lache-frunzaverde/
  https://sfinx777.wordpress.com/2010/02/10/la-frunzaverde-n-ograda-safi-sunt-si-o-pisica-moarta/
  http://www.caon.ro/tentativa-de-sinucidere-la-centrul-speranta/news-20100209-11284728
  http://www.caon.ro/tragedie-la-brebu-nou/news-20100709-12512444
  https://sfinx777.wordpress.com/2011/06/04/caras-severino-feuda-porno/
  http://adevarul.ro/locale/resita/pornografie-infantilA-sclavie-sexuala-eleve-resitence-agatate-messenger-1_50ad22827c42d5a6638f568b/index.html
  http://www.caon.ro/a-pierdut-lupta-pentru-viata/news-20100712-06411554
  https://sfinx777.wordpress.com/2010/08/18/invata-de-la-toate-nicio-talpa-nu-este-atat-de-mica-incat-sa-nu-lase-nicio-urma-pe-lumea-asta/

  Dar, cică * Statul ocroteşte mama şi copilul *….
  p.s. Antena Trei Romania , voi pe cine ocrotiți de NU vă luați de personajul cel putin dubios, fostă soață de procuror, protejata CJCS…… de ce despre Ana Vasile NICIODATĂ NIMENI NU CÂRÂIE NIMIC, HHHMMMM ???

  http://www.digi24.ro/stire/Nereguli-la-Casa-de-Pensii-Caras-Severin-descoperite-de-Curtea-de-Conturi_45904
  http://www.digi24.ro/stire/Nereguli-la-Casa-de-Pensii-Caras-Severin-descoperite-de-Curtea-de-Conturi_45904
  a drek indignarea aista SELECTIVA a Antenei 3, ca nush cum sa spun da de una bucata ANA VASILE, protejata CJCS a ayatollahului , nimeni, dar absolute nimeni NUse ia si e derector de prin 1998 la DGASPC CS , duduia, fosta soata de procuror inchis pentru spaga….
  cat timp indignarea, mila, etc sunt SELECTIVE, adica de unii ne legam, de altii sub nicio forma…. credibilitate ZERO iar despre Schimbare – inclusiv a mentalitatii – nici vorba !
  ma enerveaza ca NU recunoaste ca ticalosia / ticalosii NU au culoare politica si ca totusi, numirile politice dau tonul…

  p.p.s. ” Ramanem, din pacate, in continuare, prizonieri ai separarii in Stanga si Dreapta politica. “…. stanga, hmmmm…. dreapta, apai care buba de dreapta, PNPL-ul lui frunza, auch , ori popularii lui ba-SECU, bleah….
  In fine, bine ca nu suntem prizonierii vreunei idei de-a trantii vreo grupare paramilitara, Majka Domnului sa ne apere….

 4. Ghita Bizonu' spune:

  Na de vezi pe RTV = pistu lui Sebastian Ghita – e vrba despre acu 24 ani caftu de la 13 iunie …
  Bun, Tocamic e ca acu 2 zile Nutzu zisese ceva catre procurori „cien a dat ordinele?” . SEi SEebastioan Ghita PSD executa coabitarea..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s