Nu se poate să nu remarci

O scrisoare a unei românce de etnie maghiară, adresată unui site unguresc. Textul are o mare răspândire pe mail, fără însă a i se conferi o publicitate prea mare oficială. Constituie o faţetă a realităţii, o luare de poziţie care ne mângâie orgoliile. Sigur, e vorba de o părere. Nimeni nu poate şti cât de mult este îmbrăţişată ea de către coetnicii doamnei, pentru asta ar fi interesant de tradus comentariile. Din păcate, limba „europeană” este absolut incomprehensibilă altcuiva decât celor ce-o vorbesc. Voi fi recunoscător oricui îmi va oferi o traducere a comentariilor reprezentative. Adresa unde este publicat textul original este site-ul maghiar gyakorkerdesek.hu, iar traducerea textului ar fi aceasta:

Suntem recunoscători că Transilvania aparţine României

Îmi pare rău, dar oricine care crede că maghiarii din Transilvania au de gând să voteze în masă la alegerile din Ungaria greşeşte profund. Respingem MASIV modul de gândire din Ungaria şi ne bucurăm că ardelenii revin MASIV in România.
Ne-am săturat de certurile permanente, de defăimarea românilor, de lipsa de suflet, de aderarea maladivă la anumite reguli, de deşertificarea relaţiilor umane, de lipsa totală a creştinismului. De toate acestea NU avem nevoie în Ardeal. Şi nu vrem să fim în conflict nici cu românii.
Până acum, necunoscând situaţia de la voi, din Ungaria, ne gândeam „uite, ce am pierdut, Ungaria este raiul pe pământ, etc.”. Dar acum, după ce am aflat ce se întâmplă la voi, am început să fim fericiţi că Ardealul aparţine României, fiindcă altfel aţi fi făcut şi aici ce aţi făcut în ţara voastră, unde este considerat ungur numai cel care îi urăşte pe ceilalţi, care îi detestă pe ţigani şi pe evrei.
Păi, cu aşa ceva noi NU avem nimic în comun. Unei asemenea mentalităţi noi îi punem stavilă la graniţa de vest a României. Daca aţi fi trăit şi în România, ţară pe care sunteţi în stare să o dispreţuiţi atât de mult, după mine ar trebui să vă fie ruşine. Desigur, onoare puţinelor excepţii…
Eu sunt unguroaică, chiar dacă vă surprinde. Cunoscuţii tăi din Partium merg în Ungaria doar ca vizitatori, dar nu trăiesc acolo. Eu am trăit. Patru ani acolo şi 37 de ani în România. Sunt unguroaică, dar pentru mine ungurimea din ţara-mamă este complet străină.
Vă spun vouă ce este ungurimea, sau cel puţin cea văzută din Borsod. Urlete la concertele Kárpátia şi răgete de beţivi, moarte jidanilor împuţiţi. Încrederea în teoriile conspiraţioniste şi convingerea că tot ce există mai important în lume a fost inventat de unguri. Ponegrirea altor popoare, de la francezi la români şi de la ruşi la negri. Ridiculizarea ţiganilor, în glumă dar şi în serios. Afirmaţia că limba maghiară este divină. Credinţa în tot felul de tâmpenii, ca aceea că evreii vor o patrie nouă în Ungaria pentru proviziile ei de apă (notez că judeţele Békés şi Hajdú importă apă din România pentru că apa de acolo este nepotabilă).
Adică, vorbim aceeaşi limbă dar nu suntem aceeaşi naţiune. Între noi sunt deosebiri atât de mari încât, după euforia începutului, ungurul din Ardeal priveşte cu groază în jurul său, încă tremurând din cauza şocului cultural, înjosirilor şi gândurilor neabordabile. Dumnezeule, unde am ajuns…
Atunci când stăm de vorbă cu voi, la început totul pare în ordine, dar după aceea începeţi să spuneţi nişte lucruri incredibile. În clipa aceea, ne dăm seama că ne-am înşelat amarnic şi că noi nu putem gândi la fel ca voi.
Societatea maghiară este în declin. În degradare accentuată. Oamenii nu se mai căsătoresc, nu fac copii. Deşi ei nu recunosc asta, dar totuşi aşa trăiesc. Mişcarea „Jobbik” (partid politic radical naţionalist, al 3-lea din Ungaria, considerat de unii ca fascist, rasist, antisemit – n.n.) devine tot mai popular tocmai fiindcă declară nişte ”adevăruri” pe care oamenii nu le spun, dar le gândesc. Lumea este plină acolo de organizaţii paramilitare, portaluri fasciste, care îi intoxică în masă pe oameni. Este exact ceea ce nouă nu ne trebuie. Asta nu e adevărata lume maghiară, ci înfumurarea arogantă a unei populaţii în scădere. Dacă acest proces nu încetează, Ungaria se va auto-falimenta. Un popor care nu este în stare să-şi recunoască greşelile şi în permanenţă îi arată cu degetul pe ceilalţi, îşi pierde posibilitatea de vindecare.
Vindecarea începe cu pocăinţă, nu cu aroganţă. Ardealul nu va urma această cale.

Discuţiile se pare că sunt foarte animate, sunt 4 pagini de comentarii.

O altă ştire. Românul Iosif Bara, reţinut la o secţie de poliţie din Ungaria, la Izsak, a fost bătut bestial de către doi poliţişti unguri până a murit. Era un etnic maghiar din Satu Mare, care în mod sigur n-a apucat să comenteze scrisoarea doamnei. Pot bănui că, măcar postum, ar fi fost întru totul de acord cu ea. Regretabil că doamna nu şi-a declinat şi identitatea. Probabil i-a fost teamă de o oarecare retorsiune de genul celei căreia i-a căzut victimă Iosif Bara.

Publicitate

10 comentarii la “Nu se poate să nu remarci

 1. shogunu' spune:

  Cârco-san, io am mulţi prieteni unguri. Am trăit printre ei, la Cluj, am învăţat alături de ei, am lucrat cu ei. Nici măcar unu’ dintre ei nu era extremist. Scrisoarea de mai sus arată că nici autoarea nu-i! Ţigănia asta din ultima vreme îi o provocare. În mod normal n-are nici o şansă. Sînt cretini în ambele tabere. Din păcate, cei mai mulţi, îs la unguri. Va ieşi prăpăd dacă nu se vor opri.
  De vor face ceva urît în „Har-Cov” îs convins că şi „Mureşenii” vor fi împotriva lor.
  Banzai!

  • Cârcotaşu spune:

   @ Shogunu’,
   Bre, acu’ ce să zic, una-i una, alta-i alta. Ce mi-ar plăcea să ştiu io şi ce zic ăia de comentează textu’! Ăhă, acolo-i şpilu’! Că altfel, ce-mi place mie, ce-ţi place lu’ matale… una îi! Că dacă-i p-a bună, ştii că unii-or zice că traducerea lu’ textu’ ăsta e aiurea, că doamna nu zice ce credem noi, că din contra, ea vrea ţinutu’ secuiesc, cu steagu’ Argentinei!

   • shogunu' spune:

    Cârco-san, io ştiu să înjur în ungureşte, să dau „bună ziua” şi încă ceva chestii care să mă ajute să nu mor de sete pe la ei.
    Şi-ţi mai zic ceva, cu tot riscu’ să devină roman comentariul ăsta.
    Pe fostul meu socru îl cheamă Csifo. Ungur-ungur. Am divorţat de fiica lui după 7 luni. Cu ea n-am mai vorbit niciodată de la divorţ. Cu „Iotzo” am rămas în contact ani de zile. Sper să fie sănătos şi bine, că ne-am pierdut urma… El îmi spunea că nu toţi ungurii au „buba în cap” cu Ardealul şi cu alte alea.
    Comentariile de care spui matale pot veni de la oricine. Dacă aplecăm urechea la ele s-ar putea spune că sîntem la fel de extremişti ca cei ce le-or scris (bănui că despre aşa ceva-i vorba).
    În ultimii 3 ani am străbătut Ungaria de 8 ori. Cu numere de RO pe maşini. Nimeni nu ne-o pus nici un fel de şicană.
    Io-s ardelean 100%. Şi pe mine mă irită nişte „cestii”,ba’, mai mult, pe mine ar trebui să mă irite mai rău decît pe matale. Numa’ că realizez că-s căcaturi. Şi de alea scapi simplu cu „Zewa”.
    Banzai!

   • Cârcotaşu spune:

    @ Shogunu’,
    Bre, io te crez, că la o adică şi io am trăit f’o 8 luni la Cluj ş-am avut amici şi de unii şi de alţii. Da’ totuşi au fost şi momente mai puţin plăcute. La ce zici matale, păi nu poţi să nu ţii cont de comment-uri, că zice statistica (asta fiind o metodă ştiinţifică de stabilire a unor realităţi), că dacă ţii cont de câţi zic una şi câţi o zic pe dos, se cheamă că realizezi un sondaj. Ăă? Un’e-i extremismu’?

 2. Tony spune:

  Nu toti ungurii sunt extremisti cum nu toti romanii sunt prosti. Insa si de o parte si de alta exista ignoranti, si persoane care lupta si militeaza, insa nu stiu nici ele pentru ce anume.

  Nu stiu daca sunt rasist pentru ca urasc tiganii care fura si ungurii care mint, insa cert este ca personal am o problema cu aceste categorii. N-am avut ocazia sa dau de unguri corecti/normali, precum Shogunu’, insa sper ca nu-i prea tarziu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s