În rând cu lumea

Primesc prin e-mail, ieri, următorul mesaj:

UNESCO OPENS FREE DIGITAL LIBRARY

This is a gift!!!! You can check documents, pictures, maps completely free. Check the history of your country, continent!!!

SHARE THIS SITE:

http://www.wdl.org/

Dom-le, bucurie mare, e într-adevăr un cadou!
Hai repede să văd şi eu ce pot găsi acolo despre România, dând curs îndemnului „check the histori of your country…”. După ce mă dumiresc cum să umblu pe site şi cum să caut, găsesc cam greu România şi văz că mi se oferă 5 (cinci) ITEM-uri. Ia uitaţi acilea:
Lista lucrărilor
Luându-le pe rând putem observa că 3 din 5 nu au legătură cu România decât aşa, când tragi de hartă, dinspre nord spre sud şi vrei să-i doară pe români de durerea ta.
1. Calatorie prin Rusia
Vedem că-n Engleză chiar pare a avea legătură cu România, da-n franceză, limba în care-i scrisă cartea, ne lămurim că e vorba de o călătorie prin Rusia Meridională şi Crimeea, venind din Ungaria, Valahia şi Moldova, adică de unde pleacă autorul în voiajul prin Rusia.
2. Delta Dunarii
Coperta lucrării nici nu are titlu, ne arată provenienţa sa, Comisia Europeană a Dunării. Lucrare de muzeu, la care să te uiţi şi să te minunezi.
3. Nunta la huţuli
Cine e huţulii şi ce vrea ei? Păi o populaţie din familia rutenilor, localizaţi în Ucraina, Polonia şi, se putea, România. Da’ subţire. De fapt şi poza, singura prezentare a huţulilor în afara unui text în engleză, cu care n-o să mai ocup spaţiul.
4. Ornamente - Lucrări în metal ale ţăranilor ruteni
Titlul mă scuteşte de orice explicaţie suplimentară. Tot despre ruteni, despre care ni se spune că trăiesc şi-n România, din moment ce sunt trăitori ai Rusiei subcarpatice, Ucrainei, Poloniei şi Slovaciei. Evident, cartea a fost publicată-n limba Rusă.
5. Divanul sau Gâlceava înţeleptului cu lumea sau Giudeţul sufletului cu trupul
În fine, o lucrare a unui român, prezentat însă mai puţin ca Domnitor al Moldovei, cât ca un contemporan al lui Petru cel Mare şi refugiat în Rusia în urma bătăliei de la Stănileşti. Este o ediţie bilingvă despre care ni se spune: „The book is printed using the Greek alphabet.” Chiar aşa? Acu’ s-o lăsăm cum a căzut, că de fapt, pentru textul în română Dimitrie Cantemir a folosit alfabetul „Cirilic” (Slavon), folosit în Moldova anului 1697, dar şi mai târziu, hăt, de ne vorbeşte despre el şi Ionică de la Humuleşti. Da’ ce să-i faci, acolo, la UNESCO, au alte preocupări.
Pentru Comparaţie am făcut un Click şi pe secţiunea dedicată statului Congo şi uitaţi ce-am găsit:
Congo
Ei, vedeţi, pentru Congo nu sunt decât 4 „item”-uri pe site-ul în cauză. Este adevărat, sunt convins că ei n-au un Ambasador pe lângă UNESCO, cum avem noi în persoana domnului Nicolae Manolescu http://www.mae.ro/romanian-missions/3254 , trăitor deci la Paris, fără griji, fără necazuri, că e ştiut lucru, câinii latră şi ursu…!
Oricum, am intrat şi noi în rând cu lumea, vedem noi cum facem mai departe.

Publicitate

10 comentarii la “În rând cu lumea

 1. shogunu' spune:

  Doi comentarii:
  *Pe ambasadorul nostru la UNESCO era să-l calc cu maşina pe trecerea de pietoni „de la teatru”, din urbea mea, acu’ ceva ani, cînd dînsul credea că dacă-i trecere de pietoni, poţi trece ca orbetele fără să te asiguri… Norocul lui o fost că aveam frînele aerisite şi mi s-o oprit dacia.
  *Comisia Europeană a Dunării avea birourile în Sulina. Le poţi vizita şi acuma. Sînt lîngă vechea Căpitănie a Portului. Le-am văst. Sulina îi dragă la sufletu’ meu!!!
  Banzai!

  • Cârcotaşu spune:

   @ Shogunu’,
   Bre, dacă-l călcai bine făceai. Nu mai avea ocazia să ne mânce banii dijaba! ‘Ţ-ar frânele ale dreacu’, dacă nu erau reglate bine, scăpam de el! :mrgreen:

 2. M.Voicu spune:

  Iniţiativa Dumneavoastrã e ca folosirea celei mai simple dintre maşinile simple : pârghia ; aşa funcţioneazã şi humorul ; îngroaşã contururile spre a sublinia ce nu-i natural.
  Unii sunt plãtiţi pentru ce/cum suntem reprezentaţi; noi facem chiar mai mult, dar în nişe ! Ştiinţa nu e timidã dar, din pãcate descoperirile nu vin şi cu instrucţiunile de folosire; unii le folosesc doar… ca arme – pentru ei. Sã subliniem fiecare ce ştim. A doua oarã am întâlni «intruderul» obrãznicit de tãcerea noastrã !

 3. Marian spune:

  Jean Bart , in ” Europolis ” , pomenea despre acea Comisie Europeana a Dunarii insa era vorba tot de anii premergatori inceputului de secol XIX .Oare cum dracu’ nu s-au prins aia ca ti-au trimes un gift de „colectie ” ? 🙂 Nicolae Manolescu in calitate de critic literar sau de scriitor …jos cu palaria insa in calitate de Ambasador { 😦 } pe langa UNESCO este taman ca Plesu pe cand candida la fonctia de Ministru al Culturii pe vremea CFSN-ului . Petarda si atat .Sau , mult zgomot pentru nimic . :- D Oricum , considera-te norocos ca ” gift-ul” nu ti-a fost trimes de …greci 😀 ! Sti… chestia cu Temeos Danaos 🙂 …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s