Cele sfinte, cele sfinte, da’ lumânările tot…

PF Daniel ne-a obişnuit de mult cu ideea că ştie să facă bani. N-am uitat c-a făcut mercurial pentru „serviciile” prestate de preoţi credincioşilor. Studiind el experienţa lui Raed Arafat, ca ministru al sănătăţii, cu achiziţionarea centralizată a aparaturii medicale, a apreciat că e justă măsura adoptată şi că la urma urmelor şi Biserica are de învăţat din asta, că doar vedem ce se-ntâmplă cu lumânările, ”Aici le cumpărăm cu 40 de lei, la Iași poate cu 50 și în altă parte cu 60 de lei. Trebuie să fie cel mai mic preț, la fel, în toată țara”. Cu alte cuvinte ne aşteptăm la licitaţii naţionale pentru lumânări, că sfinţiile lor preoţii BOR din ţară îşi cam fac… parte cu lumânărarii. Sau cine ştie, poate pune PF Daniel de-o făbricuţă de lumânări?
Că vorba ceea: cele sfinte, cele sfinte, da’ lumânările sunt pe bani!
PS. PF nu vine de la Persoană Fizică Autorizată, că ar fi fost PFA, ci de la Prea Fericitul. Deşi pentru domnia sa, cum spuneam într-un post anterior, e mai potrivit „Mult Prea Fericitul”. Şi oricum nu se potriveşte, activităţile lucrative în care este parte exced şi posibilităţile unui SRL. Poate doar o Regie Naţională ar fi satisfăcătoare.
De fapt e ştiut că stagiul său în călugărie a fost mult prea scurt, aşa că e normal, nu putea învăţa din cele sfinte lecţia: Ce e banul?
Acu’, nu cumva luând-o MPF-rea sa pe scurtătură ca s-ajungă-n fruntea bisericii, nefiind obişnuit El a sta la rând, să ne-aşteptăm la vreun alt shortcut, şi-n continuare? Că ar mai urma nişte funcţii… de Sfânt şi… de Sfinte Moaşte

Publicitate
Această intrare a fost publicată în Una-Alta.

5 comentarii la “Cele sfinte, cele sfinte, da’ lumânările tot…

 1. dlnimeni spune:

  Nu este foarte simplu: BOR a avut intotdeauna capacitatea de a-si produce articole intern, de exemplu luminari, in unele manastiri. Si intotdeauna a existat un echilibru intre luminarile produse intern si cele cumparate. Adica, daca doreste, IPF ii poate lasa complet fara comenzi pe fabricantii de luminari. Cred ca nu doreste, insa , daca tot are comparatia cu pretul de cost inregistrat intern, doreste ca diferenta sa nu fie excesiva. Altfel, cum IPF este deosebit de inteligent, l-a lasat pe Arafat virf de lance: achizitiile centralizate vin din comunism, asa ca IPF prefera sa „citeze” pe altcineva decit sa fie considerat el initiatorul; e una sa zici „cum face Arafat” si alta sa zici „cum se facea pe vremea lui Ceausescu”.

  • Cârcotaşu spune:

   @ dlnimeni,
   Cred c-aveţi dreptate, numai că bănuiesc că pe-acolo, prin ierarhia bisericească, există cineva cu îndatoriri pe linie economică, asemeni unui ministru de finanţe, vreun econom ceva, lăsându-l pe MPF să fie preocupat de problemele mari ale Bisericii. Modelul urmat nu este însă Raed Arafat, căci funcţia sa este mai aproape de aceea a unui suveran decât de cea de ministru, fie el şi al sănătăţii.
   Nu-mi vine acum în minte altă comparaţie, dar parcă nu-l văd, cu niciun chip, pe un alt cap al unei biserici, Papa Ioan Paul discutând amical cu un secretar de stat italian, despre diferenţele de preţ al lumânărilor în diversele provincii. Şi asta nu pentru că n-ar fi existat problema achiziţionării lumânărilor în Biserica Apostolică Romană. Aşa însă, nu putem decât să constatăm că MPF e preocupat de costurile serviciilor… divine. Aşa îi stă bine şefului unui minister a cărui sarcină este prestarea de servicii (în cazul de faţă medicale). BOR…?

 2. shogunu' spune:

  Şi mai corect ar fi EPF de la EXAGERAT de Prea Fericitul.
  Banzai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s