Abureală „constituţională”

Toată presa, dar şi parlamentari, politicieni în general, interpretează urechist articolul 95 al Constituţiei, cel care prevede suspendarea preşedintelui.
Toată lumea face vorbire despre încălcarea gravă a Constituţiei care ar permite, vezi Doamne, suspendarea preşedintelui. Curtea Constituţională la rândul ei, mai mult ca sigur că ni se va adresa în aceiaşi termeni, şi se va pronunţa negativ, minimalizând „gravitatea încălcării constituţiei” de către preşedinte.
În realitate nimic nu e mai fals, articolul 95 al Constituţiei stipulează clar:

ARTICOLUL 95
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.

Sună cu totul altfel decât „încălcări grave ale Constituţiei”, care introducea un anumit grad de relativitate în aprecierile unora sau altora.
Aşa cum prevede însă Constituţia, articolul 95, este foarte clar, încălcarea Constituţiei este ea însăşi o faptă deosebit de gravă, neputând exista una mai mult sau mai puţin gravă, şi ea nu poate fi decât rezultatul comiterii unor fapte deosebit de grave.
Să urmărim şi să vedem cum va suna decizia Curţii Constituţionale şi a susţinătorilor preşedintelui

Un comentariu la “Abureală „constituţională”

  1. Cârcotaşu spune:

    Curtea Constituţională m-a contrazis, n-a făcut uz de sintagma „încălcarea gravă a Constituţiei”, dar din plin a uzat de jmecheria asta însuşi Traian Băsescu. El, nici mai mult, nici mai puţin, se vaită că n-a comis fapte, „fapte grave anticonstituţionale”, ci a făcut numai declaraţii. Dacă nu l-am suspecta de jmecherie, eu unul l-aş crede imbecil. Altfel l-aş întreba ce conţinut crede tâmpenia-sa că are noţiunea de „faptă”. E ceva material, ceva fizic, ceva pipăibil? Aşa s-ar părea după ameaţeala pe care-o flutură pentru pulime! Nu, domnu’ Băsescu, faptă este şi acţiunea de a minţi, dar şi aceea de a trimite pe cineva să facă ceva ilegal. Încălcarea constituţiei, chiar şi declarativ, este tot o faptă deosebit de gravă, aşa cum e orice faptă ce determină încălcarea constituţiei!!
    Altfel, marş! Jegule!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s