Master nu sunt, da’ nici f’un „dottore”!

Da-i mitocan cât cuprinde şi prost pe de-asupra, de dă pe dinafară!
Să lăsăm la o parte întrebarea despre cum reuşeşte el să fie mitocan, fără niciun efort, că ăsta-i un talent înnăscut, da’ interesant e că acum putem să vedem şi cât e de prost:
Păi lăudându-se el cu rezultatele „de excepţie” obţinute în meserie, unde-mi închipui că a avut în vedere şi incendierea a 38 de nave în rada portului Rouen,

vedem că ajunge şi sare direct la comanda petrolierului Biruinţa, despre care ne-mpuie capul că avea 306 m lungime, şi ajunge să ne spună nici mai mult, da’ nici mai puţin, că

Asemenea nave nu se dau nici master’lor, nici doctor’lor, nici la vreun dottore!

Păi să le luăm pe rând:
În primul rând să dăm doctorii de-o parte, e adevărat că numai pentru calitatea de doctor nu „se dă” nimănui să comande nu numai un vas ca Biruinţa, da’ niciun vas în general.
Dar, că ezixtă un dar, la care pe omu’ nostru nu-l duce capu’, unui Căpitan de Cursă Lungă, care-ar fi şi doctor în ce-ar putea el să fie, în filosofie, în litere sau în drept, nici lu’ dracu’ nu i-ar da prin cap să-i ia comanda ca să i-o dea lu’ Băsescu, comandantu’ lu’ peşte!
Mai departe, să vedem cum e cu „masteru'” şi cu „dottore”. Păi cum să fie, simplu:
În engleză, limba în care s-a inventat marinăria, în care se laudă că-i mare meşter Băse, căpitanul mai e numit şi, poţi să râzi, „master”!
Uite-acilea!

A sea (or lake) captain (also called a master or a shipmaster) is a licensed mariner in ultimate command of the vessel.

Cu alte cuvinte iar a zbârcit-o Băse, ca să comanzi o navă, chiar şi vaporaş pe lac, tre’ musai să fii master adică comandant, cum îi place lui să-şi zică.
– Eeeei ş-acu’ să venim la f’un „dottore”. Acu’ o să ne spună că de fapt nu ştie italiana. Cu atât mai rău pentru el, dacă n-o ştie da’ se vrea jmecher folosind-o. Păi atunci trebuie musai s-o ia peste bot! Că oricare italian, de la Milano la Palermo, ştie că apelativul dottore n-are nimic comun cu calitatea de doctor. El, italianu’, se adresează astfel oricărui absolvent al vreunei facultăţi.
A zbârcit-o deci cu toate, că doar pe vremea piraţilor din Caraibe un căpitan de navă nu era dottore, da’ master era şi mai al dracu’. Azi însă nu poţi fi căpitan fără să fii dottore, iar master ieşti obligatoriu! E prost cât cuprinde, sau e doar cât un găinaţ de Boc?
Ca să n-avem vorbe:

După ce-am auzit ce minune de navă era Biruinţa, fabricată-n România, rămâne o întrebare chinuitoare, la care aş vrea să aflu un răspuns, cât mai repede.
Bine, bine, era nava amiral a flotei româneşti, era nemaipomenită. Dar de ce „era”? Unde e acum flota în general şi nava amiral, Biruinţa, în special? Ne poţi spune, „comandante”?

Această intrare a fost publicată în Una-Alta.

2 comentarii la “Master nu sunt, da’ nici f’un „dottore”!

  1. Ghita Bizonu' spune:

    A schimbat-o. Pe wizizchi !!!

Lasă un comentariu