Numărare inversă pe repede înainte!

A doua zi cu demonstraţii anti-băsiste.
„Plimbarea” de ieri nu vestea neapărat ce vedem astăzi. Până la orele 14.00 mulţi se-ntrebau dacă vom avea astăzi o nouă demonstraţie. Şi a început. În Piaţa Universităţii. Nu s-au strâns mai mulţi protestatari decât ieri, ba poate mai puţini. Diferenţa este că, spre deosebire de ziua de ieri, când s-a mai demonstrat la Braşov şi să nu greşesc, parcă şi la Timişoara, azi s-au anunţat demonstraţii în 18 oraşe.
Din partea guvernanţilor nimic.
De data aceasta nu se mai pomeneşte de doctorul Raed Arafat, se începe cu scandarea „Jos Băsescu!”.
O nouă strategie, o parte din demonstranţi au plecat spre Cotroceni, în timp ce o alta s-a menţinut pe poziţii în Piaţa Universităţii. Cei plecaţi spre Cotroceni au fost întorşi înapoi, li s-a blocat accesul spre Cotroceni!
Totul se anunţa a se termina fără probleme. Asta până când au început să zboare nişte pietre spre cordonul jandarmilor, s-au auzit petarde, fumigene, aia, aia, gaze lacrimogene etc.
Abia din acest moment demonstraţia ia forma unei confruntări între protestatari şi forţele de ordine. La urma urmelor în nota firescului, cele două părţi nu o pot pune de o cumetrie sau de-o băută la „botu’ calului”. Tot din acest moment devine clar că demonstraţiile de protest nu numai că nu se vor opri, dar vor escalada. Cineva, pe la A3 spunea că dacă jandarmii ar fi fost retraşi acasă, într-o jumătate de oră demonstranţii ar fi plecat şi ei. Păi în 21 decembrie 1989, dacă la celebrul miting, nu s-ar fi auzit zgomote de focuri de armă şi de motoare de tancuri, poate că istoria ar fi fost alta. Aşa şi acum, dacă jandarmii ar fi fost zâmbitori şi amabili, nu s-ar fi întâmplat nimic. Aşa, vom avea „continuare”!
La ora 21.30 deşi nimeni nu mai spune câţi demonstranţi sunt în Piaţa Universităţii e foarte clar că sunt mult mai mulţi decât erau în urmă cu o oră.
A mai rămas o întrebare: Când Preşedintele nu e de acord cu Poporul, cineva trebuie să plece. Cine? Ghici ghicitoarea mea!

Update!
PS – mulţi văd o asemănare între motivul izbucnirii protestelor de la Timişoara (în decembrie 1989), nedreptăţirea pastorului Tokes de către regimul Ceauşescu şi declanşarea actualelor mişcări protestatare de nedreptatea făcută de Băsescu lui Raed Arafat.
Eu văd lucrurile altfel: În timp ce motivaţia multor proteste din ţări „democratice”, vest europene, este canalizată pe poziţii xenofobe, la noi declanşarea spiritului de frondă se declanşează în apărarea dreptăţii şi demnităţii unui imigrant palestinian.

Publicitate

Un comentariu la “Numărare inversă pe repede înainte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s