Cultura generală… urzică?

V-o place, nu v-o place, asta e! Amicu’ Cărtărescu, Mircea Cărtărescu, a ajuns subiect de cultură generală. Adică dacă nu ştii ce i-a trecut lui prin minte de-a ajuns să-l citească ditamai „şefu’ de stat”, se cheamă că n-ai cultură generală. Că la urma urmelor ce mare şmecherie a fost pentru… ăla să scrie despre un idiot, de ştie acu’ tot mapamondu’ de numele lui, pe când Mircică a scris, ca un ‘telectual ce se ţine-a fi, despre Levant, de-l citeşte de ani buni preşu’ Băsescu şi de el nu ştie nimenea nimica?
Dom’le, s-a găsit cineva să pună lucrurile la locul lor, să recunoască ce-i de recunoscut şi să ne dea peste ochi cu neştiinţa noastră, cu lipsa cronică de educaţie, ce ne e caracteristică şi-n final să ne-o tragă peste ochi cu-n îndemn de bun simţ.
Poate chiar după atâtea lămuriri nu ştiţi despre ce, cine, cum, e vorba. Păi e clar, la emisiunea „Vrei să fii milionar” difuzată de televiziunea poporului Kanal D (şi asta-i a poporului, că acu’ aşa-s toate), un fel de „cine ştie câştigă”, unde n-aşa, ni se testează cunoştinţele de cultură generală, fără să-mi vină a crede, citesc întrebarea: Ce titluri nu poartă semnătura lui Mircea Cărtărescu? a)., b)., c)., d)., Acu’, n-am putut da un copy pe ecranul TV-ului ca să reţin cele 4 răspunsuri, de altfel complet lipsite de interes. Spre cinstea lui, concurentul căruia i s-a adresat întrebarea nu a ştiut răspunsul, a renunţat la a mai continua concursul, adică s-a retras.
Cu asta s-a încheiat şi concursul din seara asta, bineînţeles nu înainte ca simpaticul prezentator, Virghil Ianţu, să ne adreseze îndemnul: Puneţi mâna pe carte, că nu urzică!
Acu’ ce să zic, cartea într-adevăr nu are cum să ne urzice, da’ la Mircea Cărtărescu orice-i posibil, chiar ca lipsa lui de bun simţ să ne urzice”! Ş-acu’, să consideri că necunoaşterea de Cărtărescu-i lipsă de cultură generală e o idee cel puţin nesimţită! Da’ iertaţi-l pe ăsta, că-i turc! (Kanal D)!

Publicitate

6 comentarii la “Cultura generală… urzică?

 1. virusverbalis spune:

  Alesasi bine rubrica:”Te doare flocii!” :))

 2. Marcus spune:

  @Bre, nea Carco, Iantu nu a vrut sa zica: ‘Puneţi mâna pe carte, că nu urzică!” ci puneti mana pe carte si cititi-o f’o cinspe ani ca astea a lu’ Cartarescu ie grele dom’le, ie ale dracu de grele!
  sa fii iubit
  marcus

 3. Salut, Carco!
  Recunosc ca ma mai uit la emisiunea asta. Cea despre care povestesti, mi-a scapat. A fost insa aseara un tip care vorbea in continuu si radea in acelasi timp. M-am enervat si am „plecat” la meci.
  Ca sa fiu in „trend”, am mai citit cate ceva din opera poetului… Hai ca am luat-o razna!

 4. dlnimeni spune:

  Eu cred ca stia concurentul raspunsul, dar nu a dorit sa se arate mai cult decat presedintele. Iar dl Iantu a dorit sa arate ca numai punand mana pe carte ( pe asul de pica, de exemplu) poate ajunge cineva la un nivel cultural demn de Cotroceni. Stim cine a zis Invatati, invatati, invatati! Stim cine a zis Invatati, munciti, invatati! Oare cine va zice Puneti mana pe carte, luati mana de pe carte, puneti mana pe carte?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s