Reclamă (2)

Nu am intenţionat să remarc decât profunda imoralitate a acestui mod de a face reclamă, în care se speculează nevoile oamenilor de către companii, mari sau mici, în scopul satisfacerii intereselor lor, strict lucrative.
Discuţiile au atins şi aspecte pe care nu le-am dorit şi faţă de care doresc să mă delimitez.
Nu deţin cunoştinţele necesare pentru a putea discerne nivelul de periculozitate a unei astfel de exploatări, dar, în măsura în care posed nişte cunoştinţe, de cultură generală, sau mă pot documenta, mi-e la îndemână să înţeleg că orice exagerare este contraproductivă şi nu serveşte nimănui.
Astfel, exploatarea de suprafaţă este de departe extrem de dezavantajoasă pentru mediu, aceasta presupunând efectiv modificarea reliefului. Este o metodă practicată, ce-i drept, şi în Statele Unite, dar la fel de drept este că asta se petrece în zone pustii, nelocuite. Referindu-ne la teritoriul României, incomparabil mai mic şi cu densitate a populaţiei mult mai mare, există experienţa exploatării la suprafaţă a unor zăcăminte carbonifere, care au pustiit terenuri întinse, ce se vor reface în timp de secole.
Pe de altă parte, vorbind de cianuri, tot românul se gândeşte la Rasptin, la James, James Bond, la pastila din gulerul cămăşii etc. Evident imaginea este falsă, nu se extrage aur cu cianură de potasiu (KCN), dar acest proces este posibil cu Cianură de Fier. Nu există azi în lume nicio exploatare de aur care să nu folosească procedeul cianurării. Şi asta de pe la 1884.
Cianurile sunt de fapt săruri, ce-i drept cu o faimă foarte proastă. Totuşi, trebuie ştiut că din totalul de 1,6 milioane de tone de cianură produsă anual la nivel mondial, numai 13% este folosita in prelucrarea aurului. Restul ajunge in alte domenii, la fabricarea medicamentelor, bijuteriilor, adezivilor, componentelor electrice şi electronice, vopselelor, cosmeticelor. Culmea, impotriva acestor industrii nu protesteaza nimeni, ba produsele lor sunt de largă folosinţă. Până nu de mult, orice fotograf amator, care se chinuia să facă fotografii color, ştia că procesul presupunea tratarea fotografiilor într-o baie „de albire”, care nu era altceva decât Cianură de Fier, care dizolva argintul din suportul fotografic. Substanţa s-a găsit şi poate se mai găseşte în magazinele de specialitate şi nu protestează nimeni.
Accidentele întâmplate nu-nseamnă altceva decât că măsurile de protecţie trebuie luate cu mai multă atenţie şi seriozitate, nu că metoda trebuie interzisă.
Mai e problema rentabilităţii, pentru statul român, a concesionării acestei resurse, a condiţiilor în care s-ar realiza aceasta. Nu ar trebui să se repete faza concesionării petrolului, pe nimic.
Aşadar, în articolul anterior nu m-am referit la aceste aspecte. Pentru o mai bună înţelegere am făcut-o acum, şi în privinţa deciziei, în principiu, cred că trebuie să se pronunţe specialiştii. Pe de altă parte actuala guvernare nu mi-a făcut (cel puţin mie) dovada că ar avea şi ar promova măcar părerea unui singur specialist, în orice domeniu ar fi acesta, motiv pentru care incompetenţa, specifică guvernării actuale, ar plana şi asupra încheierii unui contract cu RMGC, ceea ce mă face să mă pronunţ pentru un prudent mai bine nu!

Această intrare a fost publicată în Una-Alta.

6 comentarii la “Reclamă (2)

 1. marian spune:

  Auzi frate…ti neaaparat sa te-njur ?! Pai ce crezi ca cianura de fier { ferocianura } nu-i la fel de …” buna” sa omori oamenii sau mediul ?! Ai d-a face cu un om care la viata sa a facut si fotografii { asa ca …distractie } si mai mult si le-a si developat singur deci…cam stiu cate ceva despre ce vorbesti matale.Sti cum sta treaba….”.Dero ” in cantitati mici nu-i mortal , nu-i toxic asa ca hai sa-l turnam in apa de baut si cu ocazia asta ne vom si …degresa … ” pe dinauntru” .Iar ” aceasta guvernare ” ce nu ti-a facut dumitale impresia ca ar sti ce face…Pai sa fim seriosi frate, Basescu a fost ” sponsorizat ” in campania sa electorala pentru presedentie inclusiv de ….Gold Corporation… de asta s-au prins si copii de gradinita asa ca acum astia vin si-i prezinta domnului presedintye Basescu …decontul de cheltuieli . Una peste alta trebuie sa le dea ce vor : dreptul de a fora, dreptul de a cauta aur in Rosia Montana, nu de alta dar…averea sa personala si a lui ” nea Mircea” n-ar ajunge ca sa plateasca banii inprumutati de aia !!!Am mai spus : la Rosia Montana si in toata tara este nevoie de …investitie masiva,e nevoie de LOCURI DE MUNCA insa ….nu cu ACEST pret. Dar chiar asa …toate zonele protejate …chiar nu mai inseamna nimic pentru nimeni ? Pai atunci …vorba lui Emmanuel Kant : ” o vom …suge ” pina la urma !

  • Cârcotaşu spune:

   @ Marian tot din… Berceni?
   Bre, frate, io nu ţin să mă înjuri, da’ dacă vrei s-o faci numa’ pen’ că nu-ţi place ce-am spus, apăi tre’ să ştii că şi io ştiu să-njur şi-o fac preventiv. Dimineaţa, când fac ochi, le… tuturor ălora de mă-njură! 😆
   Şi da, cianura de fier nu-i la fel de bună ca cea de potasiu ca să omori oamenii sau mediul. De fapt nu-i mai bună decât „Dero” pe care sunt sigur că, acolo în Berceni, îl arunci la canal fără nicio remuşcare. Dacă n-ar fi aşa, logic, n-ar fi la îndemâna oricărui nătărău numai ca să poată să-i facă poze gagicii! Numai cianurile metalelor alcaline au gradul de toxicitate care le-a făcut celebre, în special Na şi K (sodiul şi potasiul).
   În rest se pare că n-ai citit atent ce-am spus, sau eşti de părere cumva că guvernanţii actuali suferă de competenţă? Păi dacă scriam io despre toate, despre comisioane, despre prăduieli, tu ce mai ziceai? Cât despre consumul de Dero în cantităţi mici, la urma urmelor nu te poate opri nimeni, sigur, e liber la experimentări, da’ n-a zis nimeni c-ar fi recomandabil, nu-mi amintesc să fi auzit aşa ceva înainte de-aţi citi rechizitoriul.
   În rest, dacă mâine, să zicem, după schimbarea guvernanţilor, s-ar considera că merită deschisă exploatarea aurului la Roşia Montana de către ceva companii româneşti sau de către statul român, probabil că ai uita despre un anumit argument contra, ăla cu cianurile.
   Altfel, numai bine!

 2. Marcus spune:

  @Vezi Mareane ce patesti daca ai plecat de pe blogul meu? Eu cel putin cand am vazut ca esti de-al nostru te-am primit cu bratele deschise, nea Carco te-njura la gramada, de dis de dimineata 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 3. Cârcotaşu spune:

  @ Marcus,
  Bine bre, ia-le tu pe toate, da’ şi pe alea pe care ţi le dau io! :mrgreen:

 4. Marcus spune:

  @Carco, in loc sa-mi multumesti ca te scap de injuraturi 🙂
  sa fii iubit
  marcus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s