Reclamă?

În ultima vreme, pe posturile TV, în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montana, vedem că se practică un nou tip de reclamă. De fapt nici nu este reclamă. În orice caz este vorba despre un gen greu de definit. Bineînţeles realizate sub forma unor clip-uri „nepublicitare” în care diverşi cetăţeni ne spun că trăiesc în Roşia Montana, unde n-au cu ce să-şi crească copiii, nu merge nici turismul, agricultură nu se poate face că e numai piatră, fără minerit nu se poate. Cu vocea tremurândă, „localnicii” Roşiei Montana ne roagă să fim de acord, să le dăm o şansă, numai proiectul RMGC (Roşia Montana Gold Corporation) poate să-i scoată din necaz!
Într-unul din aceste clipuri Sanda Lungu, într-un interior cu un design de invidiat chiar şi pentru mediul urban, ne întreabă retoric, printre altele, câte perechi de şosete de câte 5 lei trebuie să croşeteze ca să-şi ţină la şcoală cei doi copii.

Florea Balog, în acelaşi registru, ne spune că litrul de lapte e mai ieftin ca sucul (numai la Roşia Montana?)! Fără minerit nu se poate.

După cum se vede, oamenii din Roşia Montana şi-au făcut un site, http://www.scrisoarecatreromania.ro/ .
Accesând acest site, sub titlul „Scrisoare către România” găsim motivaţia sa: O iniţiativă a oamenilor din Roşia Montană sprijinită de RMGC, după care, scurt şi clar: Vrem să muncim în Roşia Montană, dar nu oricum, ci vrem să trăim din minerit
Nu ştiu ce-ar rămâne de spus. Sigur este că minerii, în general, spun că mineritul e cea mai grea meserie şi că ei o practică pentru că n-au încotro. Aici ne întâlnim cu o dorinţă arzătoare, expusă imperativ:
Miroase un pic a prea mult sprijin din partea RMGC, iar când spui RMGC spui Gabriel Resources, iar mai departe…
Bine, bine, o vedem şi pe asta, dar, fiind vorba de un evident şantaj sentimental, cât de moral este acest tip de reclamă şi cum de este permis?
Cineva ar putea observa că există şi localnici care se opun proiectului RMGC (ba chiar mai mulţi), diferenţa fiind că nimeni nu-i sprijină să-şi facă site, nu le dă nimeni bani de-un realizator de clipuri şi nici pentru a plăti difuzarea acestora în „prime time” la preţ de reclamă TV.
Cred că cineva ar trebui să pună capăt acestei şmecherii!

Această intrare a fost publicată în Una-Alta.

19 comentarii la “Reclamă?

 1. Calin spune:

  Minerii in general spun ca au o meserie grea dar majoritatea spun ca le place meseria lor, ca nu ar schimba-o, dar totusi nu foarte multi mai pot sa o practice pentru ca s-au inchis exploatarile nerentabile. Dar nu ai privit povestea din ambele parti, pentru ca majoritatea oamenilor din Rosia isi doresc sa inceapa exploatarea. La fel de bine puteai sa spui pana acum, cand tot ce se auzea era „salvati rosia montana” ca cineva trebuie sa transmita si mesajul lor, a celor care doresc sa inceapa exploatarea, pentru ca sunt majoritari, ca cineva trebuia sa atentioneze ca oamenii de acolo nu vor sa fie „salvati” prin nepermiterea proiectului, vocea lor a fost neauzita timp de multi ani.

  • Cârcotaşu spune:

   @ Călin,
   Să nu confundăm acţiunile. Mesajele cu „Salvaţi Roşia Montana” nu aparţin localnicilor ci unor organizaţii neguvernamentale, ecologiste etc. Aşa cum am ignorat aceste apeluri, l-am ignorat şi pe cel al lui Băsescu. Altfel, „Partea cealaltă” nu cunosc să aibă asemenea realizări. Exact ceea ce am spus şi-n articol, nu le-a făcut nimeni site, nu le-a făcut clipuri, nici nu le-a plătit difuzarea. Citeşte deci până la capăt, că parcă invoci tocmai imparţialitatea (redarea poziţiei ambelor părţi). Cred totuşi că o citire atentă, cu prejudecăţile „off”, te-ar lămuri despre ce vreau să spun.
   @ Theodora,
   Mi se pare prea evident, ca să poată fi negat cu bunăcredinţă.
   @ Alina,

   In aceste clipuri sunt prezentati cativa dintre oamenii de la Rosia Montana , care au nevoie de un loc de munca cu disperare!

   Eşti sigură că cei prezentaţi sunt chiar locuitori din Roşia Montana? Ştii cumva că acolo nu se vrea practicat mineritul ci exploatarea de suprafaţă? Altfel, crezi că în jud. Vaslui spre exemplu, oamenii n-au nevoie de un loc de muncă cu disperare? Sau crezi că acolo statul le poate oferi ceva?

   • Calin spune:

    nu cred ca eu sunt cel cu prejudecatile. mesajele localnicilor din Rosia Montana din cate stiu eu existau si inainte sa fie difuzate la televizor. si bine ai spus, mesajele cu „salvati rosia montana” apartin unor ong-uri, nu localnicilor.

 2. Theodora spune:

  Sigur ca este un santaj sentimental 😦

 3. alina spune:

  In aceste clipuri sunt prezentati cativa dintre oamenii de la Rosia Montana , care au nevoie de un loc de munca cu disperare!!!! Statul roman nu le poate oferi nimic, deci normal ca se bazeaza, pe proiectul de la Rosia Montana, care le poate exact de ceea ce au nevoie!!!

 4. daniela spune:

  Santaj emotional este intreaga Romaniei in frunte cu cei de la Rosia Montana, pentru Europa!!!Asa ne lace sa rimim numai ajutoare si fonduri, dar noi sa nu facem nimic. In loc sa luam acest proiect minier mai in serios, ne batem joc de el. Dar exact ne va fi si soarta, pentru ca nemultumitului i se ia darul!!!

 5. adriana spune:

  Normal ca intreaga Romanie are nevoie de ajutor si de locuri de munca, dar din pacate, cum nu se poate sa le oferi tuturor simultan locuri de munca, macar sa le oferi acelora, unde locurile de munca chiar sunt posibile!!!

 6. Cârcotaşu spune:

  Ideea este că pe RMGC îi doare exact în pix de nevoile acestor oameni! De fapt se foloseşte de ele pentru a obţine aprobările de mediu necesare începerii exploatării, pentru a obţine câştiguri enorme, singurul lucru care-i motivează.
  Astfel privită, reclama în discuţie e de-o imoralitate uriaşă.

  • Calin spune:

   fiecare e dupa nevoile sale, oamenii sunt dupa nevoile lor, DAR nevoile RMGC nu pot fi satisfacute fara a satisface in acelasi timp si nevoile acelor oameni. nu prea poti sa faci afaceri, mai ales pe durate de 20 de ani, fara acceptul comunitatii. De unde stii ca se foloseste de ele pentru a obtine aprobarile de mediu? La fel poti sa spui ca oamenii aia se folosesc de RMGC pentru a-si promova mesajul, pentru ca nevoile lor si a RMGC- ului se intersecteaza. la cum iei lucrurile orice afacere este de o imoralitate imensa, insa prin aceste „imoralitati” se satisfac si nevoile angajatului si a angajatorului si a comunitatii si a economiei. Este evident ca motivarea RMGC este castigul, dar gandeste-te ca nu poate obtine acele castiguri singur. Are nevoie in primul rand de stat, ca e resursa sa, de aia RMGC e parteneriat public-privat. Are nevoie de comunitate, de aia se vor angaja cat de multi localnici, de aia se va investi in patrimoniu mult si in reecologizare. In infrastructura investeau oricum ca au si ei nevoie, dar le ramane localnicilor dupa aia. Din afaceri nu castiga doar o parte, castiga toate partile implicate.

   • Marian din...Berceni spune:

    Chiar incerc sa-mi inchipui cum ar arata o sosea ce duce direct …pe langa un „iaz” de decantare plin cu cianuri ! Am lucrat cu acizi , sulfuric , clorhidric si stiu ce nenorociri lasa pe unde „trec” desii nu sint aruncate pur si simplu …la canal.Acum inchipuieti si dumneata ce poate face cianura indiferent cat de …diluata ar fi . Poti face acest exercitiu ?Inainte de asta te rog sa-ti aduci aminte de cursurile de chimie pe care le-ai avut prin clasa a…9 a {cred…ca a 9a ..eu cel putin atunci am invatat despre ” binefacerile ” cianurii } si adu-ti aminte ca un gram de cianura este arhisuficient pentru a omori 1.000 de oameni…minim 1.000 !Ai fi dispus ca o asemenea ” infrastructura ” sa-ti duca copii in vacanta , la plimbare …spre un iaz de decantare al unei mine de aur?Un ” iaz” plin ochi cu…cianura ca altceva…nu prea cred ca vei gasii acolo….

 7. Marian din...Berceni spune:

  Frate…oamenii chiar au nevoie de locuri de munca , dar mai mult decat orice avem nevoie de niste guvernanti responsabili . Sa fie felicitati pentru ” succesuri ” si bagati urgent la puscarie in caz de ” esecuri” ! Niste conducatori { am inteles ca mai nou li se spune… lidership’s } adevarati ,nu niste javre tradatoare si incompetente ca astea de azi , de la Victoria , de la Cotroceni sau de la Parlament !Am inteles la justa valoare” strigatul ” de disperare al alora din Rosia si stiu ca majoritatea oamenilor din Romania striga aceleasi necazuri insa nu ma pot oprii sa nu -i injur pe aia de la Gold Corporation { ce chiar crede cineva ca acele …clipuri promotionale s-au facut cu bani de la Dumnezeu ?} pentru ticalosia lor ! Huooo !!!

 8. sorinel spune:

  As vrea sa va aduc aminte cum a plecat Nokia din Romania: intr-o zi si-a chemat salariatii la o sedinta si le-a spus sec: plecam!!! Pe de alta parte va aduc aminte ce a spus regele Mihai in discursul sau: “Nu vad România de astazi ca pe o mostenire de la părintii nostri,ci ca pe o tara pe care am luat-o cu împrumut de la copiii nostri”. Imaginati-va ca dupa 10 ani sau 20 ani, dupa ce aurul se va termina, Compania Gabriel Resources Ltd va pleca si cu ce vom ramine? Ne vom alege cu tone de cianura, numai buna pentru sanatatea si vigoarea copiilor nostri.

 9. virusverbalis spune:

  Bai, da nimeni nu spune ca vrea sa traiasca den pescuit…Fi-le-ar solzu’ al reac… :))

 10. SURRY spune:

  caline? cine te plateste ,ca prea le spui din documente oficiale cu nr de inregistrare? !
  parteneriat? asa se spune acum la „negrii pe plantatie?
  mare dreptate ai marian din …Berceni…
  Caline ai habar cum traiesc oamenii aia?!
  NEBUNIA asta numita parteneriat cu reclama „faina” NE ia tarisoara pe bucati!
  ai habar cati au murit pentru tara asta ?!
  daca nu…inapoi la cartea de istorie(dar nu cea alternativa)….CI LA PRUNCII CRESCUTI FARA TATA,LA MONUMENTELE EROILOR,LA SANGELE VARSAT…SIMTE! INVATA!FII ROMAN NU TRADATOR!
  peste? de unde domn’le peste? ca SI ALA VISEAZA sa fie „EMIGRANT USA”..

 11. vidal spune:

  ca simplă informare culeasă „din teritoriu”: gr a „implementat” la noi metoda intimidării localnicilor care se opun proiectului (şi nu sînt chiar puţini) pentru a le cumpăra locuinţele, pe care le lasă în paragină.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s