Ce s-a-ntâmplat?

Acest post nu-mi aparţine. E vorba de un comentariu scris de Luminiţa Arhire, cu care sunt întru totul de acord.
Din moment ce este scris cu multă concizie şi extrem de clar, nu văd rostul de a-l rescrie, motiv pentru care l-am preluat „in integrum”:

Toată lumea face analize pe marginea înfrângerii lui Victor Ponta; unele sunt temeinice și interesante, altele caraghioase, altele de-a dreptul obraznice, venind din zone mass-media care, chipurile, l-au susținut, dar n-au ezitat ca zilnic să-i toarne, cu destul cinism, cheseaua de dulceață în galoși.
Iată și opinia mea despre acest tip extrem de atipic de victorie zdrobitoare în alegeri, avându-se în vedere profilul derizoriu al câștigătorului, căruia nu reușesc să-i găsesc măcar două-trei trăsături demne de un președinte.
Eu cred că ”masa” de cetățeni, ghemul vâscos și compact format aparent din indivizi, dar care, transformat în ”mulțime” nu mai are nici o urmă de particular, este o fiară absolut imprevizibilă. În general, mulțimea este amorfă, extrem de greoaie în reacții și susceptibilă de a se trezi din ațipire prin stimuli cu totul surprinzători.
Este ca și cum ai dori să brodezi o țesătură groasă și apretată cu un ac bont; încerci să străpungi materialul într-un loc, nu poți, încerci alături, și tot așa pînă când acul intră deodată în material cu o ușurință de neînchipuit, deși pânza pare peste tot la fel de ostilă.

Așadar:
Li s-au tăiat salariile cu 25% și n-au ieșit în stradă. Cu greu reușeau sindicatele să-i adune la un ”pinguin” în Piața Victoriei.
Le-au impozitat pensiile și abia au protestat niște bieți bătrâni pe la Galați sau la ”baricada” mobilă de la Cotroceni.
Le-au închis spitalele și s-au revoltat doar câțiva lângă lacătul pus pe porți, scandându-și disperarea.
Le-au mărit TVA-ul și au cumpărat totul-totul mai scump dar nu au reacționat.
Însă, într-o seară, Băsescu a atacat UN SINGUR OM – Raed Arafat- rostind cu cinism celebrele: ”ghici, ghicitoarea mea!”. Și miracol – mulțimea a ieșit din inerție, animalul fabulos si-a mutat trupul mătăhălos în stradă și n-a mai plecat de acolo până n-a dispărut Boc și până n-a căzut prin moțiune de cenzură MRU.
La fel cred că s-a întâmplat și acum; dacă votul din diaspora s-ar fi organizat în primul tur de scrutin, așa cum s-a organizat pentru cel de-al doilea, nehotărâții ar fi stat acasă, moțăind în fața televizorului și Victor Ponta ar fi câștigat sau, poate, ar fi pierdut, dar la o diferență minimă.
Campaniile pe internet și în special pe rețelele de socializare au succes deplin în măsura în care acul cel bont găsește acel milimetru pătrat în care pătrunde cu ușurință; între cele două tururi de scrutin niște propagandiști, mulți, fără îndoială ajutați și de niște cetățeni mai șulfiți în ale manipulării, l-au găsit. După prima înțepătură, restul broderiei a fost un fleac.

Luminiţa Arhire
+++
Părerea mea: Nu votul din emigraţie (detest nominarea „Diaspora”), l-a răsturnat pe Ponta, dar insuccesul lui s-a datorat propagandei făcute nerespectării dreptului de vot al emigraţiei române. Mai bine zis insuccesul nu a fost datorat votului emigraţiei, dar s-a datorat emigraţiei.
Şi nu este vorba de o greşeală a guvernului Ponta, ci de specularea unei oportunităţi şi manipularea gloatei!
Trebuie admis că PDL-ul are un serviciu de propagandă excelent, condus de specialişti psihologi de talie mondială şi un aparat extrem de eficient de „navigatori” internauţi, în timp ce PSD-ul a ignorat permanent aceste… utilităţi. Este pentru a treia oară când se-ntâmplă asta. Aude cineva care-ar putea schimba ceva? Măcar peste 5 ani!

Această intrare a fost publicată în Una-Alta.

10 comentarii la “Ce s-a-ntâmplat?

  1. „…musti de-o zi pe-o lume mica de sa masura cu cotul”, asta suntem.Si altii ne decid soarta.Culmea cinismului: ne semnam condamnarea cu propria mana si zicem ca e democratie!

    • Cârcotaşu spune:

      Vezi Adelină, eu d-aia ziceam că nu avem nicio speranţă! Ce n-am avut curajul să spun, e că nu suntem o naţiune. Suntem o gloată, o turmă. Proşti da’ mulţi, sau mulţi, da’ proşti!

    • Mirela spune:

      Eu zic sa ne relaxam, oricum nu se mai poate schimba nimic. Si poate ca tot raul e spre bine si toata lumea are ceva de invatat din situatia asta. Ma rog, nu chiar toata lumea, eu vorbesc de oamenii care inteleg cat de cat ceva, nu de hoardele cu creiere spalate de pe Facebook… am eu ce am cu aia, dar chiar stiu specia respectiva 😀 .

      • Cârcotaşu spune:

        Ehe! De relaxat e greu, şi rău’ nu-i spre bine! Poţi spune că-n orice rău e şi o fărâmă de bine, da’ nu că răul e spre bine. Cine e deschis să-nveţe, învaţă şi de la alţii, iar ăla prostu’ nu-nvaţă nici pe pielea lui!

      • Mirela spune:

        Deocamdată văd prin știrile de azi că Sulfina se pregătește de o moțiune anti-guvern în februarie, ia să vezi cum ne trezim din nou cu Boc prim-ministru…. ceea ce jur că m-ar distra la culme !

      • Cârcotaşu spune:

        Păi e normal, Sulfinica visează moţiuni, da’ vorba-i că nu ea decide. Altfel Vrabia Mihai Viteazu’! 🙂

      • Mirela spune:

        Stie ea ceva, i-a trecut pe la urechea bleaga vreun zvon… oricum, nu ma mira tupeul individei, asta e ceea ce i-a caracterizat mereu pe portocalii actualmente deghizati, travestiti, ascunsi, camuflati in albastru…. cum vrei sa le spui. Aceleasi jigodii, alta culoare.

      • Cârcotaşu spune:

        Ei, da, io fi trecut. Oriş’cât, cu asta trebuie să te obişnuieşti, vor fi moţiuni peste moţiuni, se va tot încerca soliditatea coaliţiei la guvernare. Da’ ‘om trăi ş-om vede! Cu ocazia asta vor ieşi la lumină „încuscririle” PNL-ului ignorate de prostimea votacă!

      • Mirela spune:

        Culmea e că Sulfina nici măcar nu e parlamentar, că n-a intrat nici la a n-a redistribuire, ca ceilalți pedeliști… dar asta n-o împiedică să grăiască.

      • Cârcotaşu spune:

        Ei, e şi ea pe post de negrişor! Ş-apoi, gura lumii slobodă!

Lasă un comentariu